2024.04.24, Szerda
Így lehet elkerülni az építőipar tragédiáit
illusztráció

Így lehet elkerülni az építőipar tragédiáit

magyarepitok.hu

2018.03.07. 16:05 - Hegedűs Gergely

Tíz év alatt jelentősen javult a halálesetek statisztikája a magyar építőiparban, ám még mindig rengeteg baleset lenne megelőzhető a munkavédelem megfelelő megszervezésével. Az ÉVOSZ vezette konzorcium átfogó programot indít a tudatosság és a biztonság fejlesztésére.

Hirdetés

A GINOP keretében 77 millió forintos uniós pályázati forrást nyert el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége által vezetett konzorcium a magyar építőiparban a munkahelyi biztonság és egészség fejlesztésére. Az ÉVOSZ, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Építő-, Fa-, és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége alkotta konzorcium tavaly szeptember 1. és 2019. február 28. között kivitelezi a forrás által támogatott programot.

A program során a konzorcium tagjai felmérik az ágazat munkavédelmi helyzetét, ebből kiindulva,

egy szakembergárdára támaszkodva oktató anyagokat készítenek, tájékoztató előadásokat és képzési napokat is tartanak.

A projektnek már üzemel a honlapja is, a www.nincsbaleset.hu oldalon online tanácsadást is lehet kérni, továbbá ide kerülnek majd fel az előadások videofelvételei, valamint a szervezett programok időpontja is.


A holland és a svéd biztonság lehet a cél

A projektről beszámoló sajtóreggelin Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta, Magyarországon a vizsgált 14 ágazat közül az építőipar a hetedik helyen van a balesetek vonatkozásában. Ugyanakkor a jegyzőkönyvbe vett esetek közt legnagyobb arányban az építőiparban vannak jelen a súlyos balesetek: 2017-ben 21 halálos, illetve 22 súlyos kimenetelű építőipari baleset volt Magyarországon.

Az ÉVOSZ székházában tartották a program első sajtótájékoztatóját


A magyar építőipar európai viszonylatban a hatodik helyen áll a 100 ezer főre vetített építőipari halálesetek számát nézve. Ez az érték nálunk most 10,98. Jelentős előrelépés történt 2008-hoz képest, amikor ugyanez a mutató 16,63 volt, ugyanakkor an hova fejlődni, hiszen Hollandiában és Svédországban ez az érték mindössze 1,5.


Most kell lépni

„A kockázatot növeli, hogy olyan 20 ezer embert vettek fel az utóbbi időben az ágazatba, akiknek nincs semmilyen építőipari tapasztalatuk” – hívta fel a figyelmet Koji László. „Ráadásul a nyugdíjasok visszahívása is feszíti az ágazatot.”

A pályázat jelentőségét az elnök úgy érzékeltette, az ÉVOSZ 30 éves története során ilyen lehetőséggel nem találkozott. „Ha most nem ragadjuk meg a lehetőséget a megelőzés megerősítésére, akkor a várhatóan folytatódó konjunktúra megnöveli a kockázatát annak, hogy nőjön a balesetek száma.”


Főleg a kisebb cégeknek kell változtatniuk

A megbeszélésen az is kiderült, a legnagyobb hazai cégeknél alapvetően rendben van a munkavédelmi előírások betartása. A kisebb vállalatoknál azonban ez hiányos, ezt mutatja, hogy náluk hozzávetőlegesen háromszor több baleset történik, illetve sok esetben nem is készül jegyzőkönyv a balesetről.

A program emiatt elsősorban a tíz fő alatti vállalkozásokra fókuszál, akiknek száma jelentős, hiszen az ágazatban nyilvántartott 92 ezer cég 96 százaléka ilyen méretű.

ÉVOSZIparági hírekmunkavédelem

Hírlevél

Hirdetés