2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Egyedülálló fejlesztést hajtott végre egy magyar építőipari cég
fotó: MTI

Egyedülálló fejlesztést hajtott végre egy magyar építőipari cég

origo.hu, magyarepitok.hu

2018.04.05. 09:04 - Hegedűs Gergely

Ráadásul a térkőüzem után további két gyáregységet is felépít a Bayer Construct cégcsoporthoz tartozó Viastein Kft. Biharkeresztesen.

Hirdetés

A terveknek megfelelően felépült, és azóta folyamatosan termel Biharkeresztes új térkőgyára. Az Origo híréből az is kiderül, a Viastein Kft. fejlesztésében létrejött üzem

mind méreteit, mind technológiai fejlettségét tekintve egyedülálló Európában.

A térkőgyár csarnoképületében térkövek, szegélyek, blokkok, illetve nagyméretű lapok, kétrétegű vagy homogén szerkezetű termelése folyik. Az üzem maximális éves kapacitása 900 ezer négyzetméter.

A térkőüzem a fejlesztésnek csak az első ütemét képezte, a projektben további gyáregységek épülnek.


Öregbítéssel és felületkezeléssel nő a minőség

A második fejlesztési periódusban egy térkövek és blokkok nemesítésére, felületkezelésére szolgáló 1000 négyzetméteres új üzem születik. A betontermékek öregbítése, felületkezelése által, a kövek műszaki tartalmának, fizikai tulajdonságainak és küllemének megváltoztatásával jelentős minőség-, és értéknövelés érhető el. Ennek eredményeképp prémium kategóriás, exkluzív térkövek, blokkok jönnek létre, külsejüket tekintve pedig rusztikus, természetes hatásúak. Az új egységben a termelést a tervek szerint 2018 nyarán indítják.


Akár passzívház-szerkezeteket is gyárthatnak

A harmadik beruházási ütem keretében ipari létesítmények, irodaházak, lakóházak, fal-, födém-, lépcső- és egyéb tartószerkezeteinek világszínvonalú előregyártását szolgáló új üzem épül.

Az előszerelt termékek segítségével készülő épületek felállítása extrém gyorsasággal kivitelezhető. Az épületek szigeteléstechnikája megfelel a legmodernebb követelményeknek, illetve akár passzívház-szerkezetek gyártása is lehetséges. A fejlesztés egy 8 hektáros területen valósul meg, a technológia fogadására egy 8000 négyzetméteres üzemcsarnok épül. A termelés várható kezdete 2020.

A beruházások a magyar állam és az Európai Unió támogatásával valósulnak meg. A már üzemelő térkőgyárat ünnepélyes keretek között adják át hamarosan Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében. A megnyitó ünnepségen a harmadik beruházási ütem alapkőletételére is sor kerül.


Bővülő tevékenységi kör

A Viastein Kft. 2010-ben alakult a Bayer Construct cégcsoport tagjaként, mely honlapja szerint többségében magyar tulajdonban lévő vállalkozások összessége. A Bayer Construct Zrt. jogelődje 2002-ben jött létre, elsősorban vasbeton szerkezetépítési munkák végzésére.

Az elmúlt években a társaság tevékenységi köre bővült, alaptevékenységét kiegészítve generál-kivitelezéssel, fővállalkozással, építőanyag előállítással és összetett ingatlanfejlesztési feladatokkal  is foglalkozik. A csoporthoz tartozó vállalatok Közép- és Kelet-Európában, illetve Közel-Keleten aktívak. A cégcsoport központja Budapesttől 20 kilométerre, a sóskúti ipari parkban található. A világhálón elérhető adatok szerint a Bayer Construct Zrt. 2016-os éves nettó árbevétele 3,75 milliárd forint volt, 2018-ban a foglalkoztatottjainak száma 370 fő.

Iparági híreképítőipari cégeképítőipari gyártóküzemépítésBiharkeresztesBayer Construct Zrt.Viastein Kft.

Hírlevél

Hirdetés