2024.03.28, Csütörtök
Egy hidászgeneráció emlékezett meg az őket összekovácsoló munkáról és emberről
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Egy hidászgeneráció emlékezett meg az őket összekovácsoló munkáról és emberről

magyarepitok.hu

2018.11.09. 09:09 - Szabó Ákos

Windisch László projektvezetőnek állított emléktáblát a szakma a Megyeri híd építkezésének tizedik évfordulóján.

Hirdetés

Közös rendezvényre hívta meg nemrég a Hídépítők Egyesülete és a Hidászokért Egyesület a főváros 10 éve elkészült Duna-hídja, az M0-s északi részén haladó Megyeri híd lábához a műtárgy építkezésén részt vett szakembereket. A Hídépítő Zrt. vezetésével és a Strabag Zrt. tagságával alapított konzorcium munkájával megépült új Dunai átkelő öt hídból áll, a nagy Duna ág feletti híd szerkezete a maga nemében első volt hazánkban: először építettek ferdekábeles acélhidat. A megépült hidak leglátványosabb eleme a Nagy-Duna-ág feletti híd, melynek 591 méter hosszú felszerkezetét két, egyenként 100 méter magas pilon tartja.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Egy hídépítő-korosztály nőtt fel a Megyeri híd projektjén

Miközben a technikai részletekről is szó esett, a hangsúly a rendezvényen mégis inkább az embereken volt, a megemlékezés alkalma is a híd projektvezetője, a három évvel korábban elhunyt Windisch László emléktáblájának felavatása volt. Egy egész generációnak volt meghatározó élménye a híd építése – derült ki a helyszínen több szakemberrel folytatott beszélgetéseinkből is.

 

Bertalan György

A jelenlevők nevében először felszólaló Bertalan György elmondta: a tábla felhelyezése felidézte azt, hogy a híd és Windisch László személye az egyik legfontosabb dolgot jelentette és jelenti számára és vélhetően a közönségnek is mind a mai napig. A mérnök elmondta: nagyon örül, hogy 10 évvel ezelőtt részese lehetett a híd felépítésének.

A tábla reméljük több mint 100 évig őrzi meg a jövő számára Windisch László emlékét, a mi szívünkben pedig szintén megőrizzük a híd építésének és a személyiségünk kialakulásának fontos kulcsszereplőjét

- foglalta össze.

 

A híd építkezésének fogaskerekei voltak a mérnökök

 

Bertalan György (b) és Rapkay Kálmán (j)

Rapkay Kálmán, a Hídépítő építéskori igazgatója visszaemlékezett arra, hogy a szakmában együtt nőttek fel Windisch Lászlóval. Az Árpád híd átépítésével kezdődött közös szakmai pályájuk, az idő múlását is a megépített hidak szerint mérték, amikor visszanéztek életük fontosabb eseményeire. Örömét fejezte ki, hogy emléket állítottak kollégájának, majd hozzátette: nagyjából 13 éve kezdték építeni a Megyeri hidat. Három évig lelkesen, keményen dolgoztak, hogy határidőre elkészüljenek, és tíz éve sajnálják, hogy olyan hamar vége lett a közös munkának - fejtette ki.

 

 

Bertalan György kiemelte: a jelenlevőknek mind roppant fontos szerepük volt a híd építésében.

Mind a híd építésének fogaskerekei voltunk

- mondta el, majd hozzátette: reméli tíz évvel később még többen jönnek el az újabb rendezvényre, ahogyan a híd építése közben kialakult, a szakmát összekötő kapcsolatok még jobban elmélyülnek majd.

 

Több volt, mint napi feladat

 

 

Rapkay Kálmán lapunknak elmondta még: a Megyeri-híd építésekor a Hídépítő által korábban tolási és úsztatási technológiával épített hidaknál szerzett tapasztalatok nagyon fontosak voltak, de a Nagy-Duna-ág építésénél Magyarországon teljesen új technológiákat használtak fel mind a pilonok, mind pedig a hídszerkezet építésénél. A vezető szakember kifejtette: egy ilyen híd sikeres munkálatai meghatározóak lesznek a résztvevő szakemberek további szakmai életében.

Az nem valószínű, hogy a Megyeri híd felépítése után építünk majd egy még nagyobb hidat. De az biztos, hogy az itt szerzett tapasztalattal gazdagodott szakemberek felsőbb osztályba léphetnek.

- mondta el, majd hozzátette: Ez a híd több volt, mint a napi feladatok összessége.

 

 

Generációkon átívelő szakmabeliség

 

Idősebb Windisch László

Idősebb Windisch László, a táblával megtisztelt mérnök apja is jelen volt a megemlékezésen. A szintén szakmához tartozó, a Hídépítőtől nyugdíjba vonult szakember elmondta, hogy karrierjeik csak részben fedték egymást a fiáéval, így csak meglátogatta már a híd építkezését. A mérnök apa nagy örömmel beszélgethetett a fia és fia munkájának tiszteletére összegyűlt szakemberekkel.

A táblaavatás befejeztével a résztvevők közösen átmentek egy óbudai bowling-klubba, ahol az azóta gyakran más cégeknél dolgozó, de egy szakma és egy híd által összekovácsolt csapat feleleveníthette a régi emlékeket.

Galéria

A-Híd Zrt.StrabagIparági hírekDuna hídhídépítésBudapestHídépítők EgyesületeMegyeri hídHidászokért Egyesület

Hírlevél

Hirdetés