2024.03.28, Csütörtök
A V4-ek adják a lendületet az európai építőipari fejlődéshez
Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

A V4-ek adják a lendületet az európai építőipari fejlődéshez

Buildecon

2018.12.13. 10:17 - Szabó Ákos

A visegrádi országok iparági piaca 9 százalékkal fog bővülni jövőre szemben az 1,5 százalékos nyugat-európai növekedéssel – közölték a Euroconstruct konferencián.

Hirdetés

A 2017-es rekordértékű 4,1 százalékos építőipari piacnövekedés után idén 2,8 százalékkal várható a mutató emelkedése 19 uniós tagország adatai alapján – derült ki az idén 86. alkalommal megrendezett Euroconstruct kongresszuson.

A Buildecon által összefoglalt adatok szerint ezt követően 2021-ig a 19 országban átlagosan 1,6 százalákra lassul a növekedés, azonban jelentős eltérések várhatóak a V4-ek és a nyugat-európai országok piacai között. Ennek megfelelően Magyarországon 2019-ben is több, mint 10 százalékos növekedésre számítanak az európai kutatók (igaz 2020-ban csak 1,7 százalékra, 2021-ben viszont már újra 5,6-ra). Mivel Lengyelország, Csehország és Szlovákia is várhatóan hasonlóan teljesít, így a következő három évben a 19 vizsgált ország jelenleg 5 százalékát kitevő

V4-ek adhatják a kontinens fejlett területei teljes építőipari növekedésének 30 százalékát.

 

Teljes építőipari piaci teljesítmény Európa hat régiójára lebontva (Buildecon)

 

A mélyépítés lehet az iparág motorja a kontinensen

A Buildecon összefoglalója szerint az összeurópai lakáspiacon várhatóan 2019-ben megelőzik a felújítások az új lakásépítéseket és 2021-re a társasházak is előtérbe kerülnek a családi házakkal szemben. A Brexit várható hatásai miatt Németországban és Nagy-Britanniában is megtorpan majd az iroda- és középület-építés, viszont a mélyépítés átlagosan 2,5-5 százalékos éves növekedési ütemmel felveheti a kontinens építőipari motorjának szerepét.

 

Építőipari piaci teljesítmény a vizsgált 19 országban (Buildecon)

Ezt a növekedést segíti majd a kedvező gazdasági környezet, illetve az Európai Bizottság infrastruktúrális programjai, az EU-s alapok és a nemzeti szintű programok is. Különösen az utak és vasutak felújítása húzza majd előre az ágazatot.

Iparági hírekmélyépítéslakásépítéskonferenciaiparági elemzésirodaEuroconstruct

Hírlevél

Hirdetés