2024.04.24, Szerda
Kapacitásnövelést és technológiai fejlesztést vár a kormány az építőipari cégektől
Illusztráció (magyarepitok.hu/Bernát Benjámin)

Kapacitásnövelést és technológiai fejlesztést vár a kormány az építőipari cégektől

magyarepitok.hu, mti

2019.01.15. 17:17 - Szabó Ákos

A tavalyi 16 milliárd forintnyi támogatás után idén 12, jövőre pedig 8 milliárd forintra pályázhatnak majd az ágazati szereplők.

Hirdetés

Az építőipar lendülete is jelzi Magyarország teljesítményét – utalt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adataira György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkár mai sajtóeseményén. Miután a tavalyi egyharmados növekedéshez hasonlóan most is több mint negyedével, 27 százalékkal nőtt az iparági kibocsátás nyers volumene, a kormány szakpolitikusa elmondta: az idei évre is hasonló mértékű fejlődést várnak.

 

 

Stabil megrendelésekre építhet az ágazat

Kifejtette: a szektor további bővülését vetíti előre, hogy Magyarországon 2023-ig 25 ezer milliárd forintos megrendelésállománnyal rendelkeznek az ágazati szereplők, melyből 15 ezer milliárd az állami megrendelésekből áll össze.

 

 

Hozzátette még: a magyar gazdasági növekedésnek már csak a kapacitási korlátok szabhatnak határt. A kormány 2020-ig összesen 36 milliárd forintot biztosít az építőiparban dolgozó kis és közepes vállalkozások (kkv) modernizációjára, kapacitás-bővítésére és technológiai fejlesztésére – derült ki szavaiból. Az erről szóló pályázatokhoz a kkv-k számára a kormány tavaly 16 milliárd forintos keretet adott, idén pedig újabb 12 milliárd forintra pályázhatnak. 2020-ban pedig a fennmaradó, 8 milliárd forintot fordítja az állam az építésgazdaság kapacitás bővítésére.

 

3000 milliárd forintnyi beruházás három év alatt

Az államtitkár kifejtette: a következő három évben több mint 3000 milliárd forintnyi beruházás valósul meg Magyarországon. Kiemelte a Mercedes-Benz gyárbővítését, mellyel a cég a legmodernebb termelési technológiáját hozza az országba, illetve a BMW debreceni beruházását is.

 

 

György László lapunknak elmondta: a kormány olyan, az életminőséget alapvetően befolyásoló fejlesztéseket támogat, mint az otthonteremtés, az infrastruktúra felújítása és fejlesztése, valamint a gazdaságerősítő beruházások. Az infrastruktúrafejlesztésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy 2023-ra minden településről 30 percen belül elérhető lesz egy gyorsforgalmi út. Szintén kiemelte: a kormány olyan beruházások megvalósulását támogatja, mellyel a munkahelyek stabilitása nő.

 

Támogatják az innovációt

A kormány a támogatott kkv-któl többbek között azt várja el, hogy növeljék kapacitásaikat és a dolgozóik bérét is -  derült ki György László szavaiból, majd kifejtette: a pályázatokkal ösztönzik a technológiaváltást és -fejlesztést is.

A versenyképesség növelését szeretnék elérni

– emelte ki.

Az államtitkár kifejtette még egy másik kezdeményezésről beszélve, hogy nagyobb szerepet szánnak a szakmában a digitális BIM (Building Information Managing, épület információs modellezés)-rendszereknek is.

Galéria

Iparági hírekpályázatoképítőiparinnovációkkv-szektorInnovációs és Technológiai Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés