2024.04.24, Szerda
Idén is száguld az építőipar: közel 30 százalékos a januári növekedés
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Idén is száguld az építőipar: közel 30 százalékos a januári növekedés

mti

2019.03.14. 10:11 - Hegedűs Gergely

Az év első hónapjában az építőipari termelés 29,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami tavaly július óta a legnagyobb növekedés.

Hirdetés

Az előző havihoz mérve 9,8 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az épületek építése 28,2, az egyéb építményeké 32,2 százalékkal nőtt. Az épületeknél ipari és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést.


Az új szerződések növekedését az épületek építése húzta

A januárban kötött új szerződések építési volumene 16,9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbiaknál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,8 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek körében ipari, kulturális és sportlétesítményekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállománya 1,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amikor 106,5 százalékos szárnyalást mutatott. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,5 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 7,4 százalékkal kisebb volt, mint 2018. január végén, amikor 157 százalékkal múlta felül az előző évit.

Iparági hírekKSHiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés