2024.04.20, Szombat
Magyarország eddigi legnagyobb külföldi fejlesztési programja indul el
Illusztráció (thesourcemagazine.org)

Magyarország eddigi legnagyobb külföldi fejlesztési programja indul el

MTI

2019.03.12. 13:13 - Almási Krisztina

A projekt keretében víztisztító rendszert szállítanak Afrikába, továbbá mezőgazdasági fejlesztéseket is végrehajtanak és a helyi termálvizet is hasznosítják.

Hirdetés

Magyarország elindítja 5,1 milliárd forint értékű külföldi fejlesztési programját a kelet-afrikai Ugandában közösen az ország vezetésével, melynek célja, hogy az ott élő emberek helyben találják meg a megélhetést a kivándorlás helyett.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Kampalában tárgyalt Uganda vezetőjével. Nyilatkozatából kiderült, hogy Magyarország egy komoly víztisztító rendszert szállít a legnagyobb ugandai menekülttáborba, amely 200 ezer ember napi ivóvízellátását biztosítja majd. Hozzátette, hogy egy olyan mezőgazdasági fejlesztést is megvalósítanak helyben – alapvetően a halászat területén –, amely hozzájárul a lakosok és a menekültek élelmezési gondjainak megoldásához.

 

A felsőoktatás területén is lesznek fejlesztések

Magyarország létrehozott a fővárosban, Kampalában egy konzuli irodát, ahonnan a helyi fejlesztési programokat koordinálják majd, továbbá 20 ösztöndíjas helyet biztosít ugandai hallgatóknak a helyi felsőoktatási intézményekbe. Ezek a hallgatók végzettségüknek köszönhetően üzemeltetni tudják majd a hazájukban kiépített mezőgazdasági, vízgazdálkodási és biztonsági infrastruktúrát. Magyarország kiépít egy biometrikus személyazonosító rendszert is, amelyben nyilván tudják tartani az ide érkező menekülteket.

Májusban elindul egy termálvízre épülő program is a termálforrásokban gazdag Ugandában, valamint egy német-magyar közös vízgazdálkodási fejlesztési program is útjára indul.

Uganda a migráció szempontból kulcsfontosságú, mert a környező országokból származó mintegy 1,5 millió menekült él a területén, jelenleg Afrikában a legtöbb, a világon pedig a harmadik legtöbb.

Iparági hírekkülföldivóvízvízgazdálkodásmezőgazdaság

Hírlevél

Hirdetés