2024.04.19, Péntek
A mélyépítésben is a digitalizációt hangsúlyozza a HBM
Fotók és grafikák: HBM

A mélyépítésben is a digitalizációt hangsúlyozza a HBM

magyarepitok.hu

2019.08.12. 08:01 - Szabó Ákos

Az ágazat piacvezető hazai vállalata nagyobb teret szeretne adni a proptech megoldásoknak.

Hirdetés

Jelentős fejlesztéseket tervez a HBM Soletanche Bachy – derül ki a vállalat sajtóközleményéből. A magyar mélyépítési ágazatban meghatározó cég a jövőben egyre inkább előtérbe helyezi a digitális megoldásokat (proptech) a projektek megvalósítása során, amivel összhangban a közelmúltban egyebek mellett elkezdték egy új 3D-s tervező modell tesztelését.

 

A megrendelők még jobban ráláthatnak a munkafolyamatokra

 

 

A HBM elképzelései szerint ennek segítségével látványosan prezentálhatóak lesznek a munkaterületeken zajló folyamatok kezdve a talajszerkezet térhatású vizualizációjától az alépítményre vonatkozó tervek bemutatójáig.

„A proptech jelentősen átalakítja az építőipart. Azt látjuk, hogy az épületekbe szerelt digitális, okos megoldásokkal költséghatékonyabbá válhat az ingatlanok fenntartása, működtetése. A mélyépítésben ugyanakkor ma még elsősorban a kommunikációt elősegítő eszközként tekintünk rá. A tervezések során nagy segítséget nyújthat ahhoz, hogy megmutassuk a megrendelőknek a munkafolyamatainkat, a tervezett egyedi földalatti teret vagy éppen a munkavédelem szükségességét.” 

– fejtette ki Kaltenbacher Tamás, a HBM ügyvezetője.

A szakember hozzátette: a vállalatuk megkezdte a többdimenziós épületinformáció-modellező (BIM) rendszer integrálását a munkafolyamataiba, de időben ennek hosszabb kifutást adtak. A most zajló teszteléssel megvizsgálják, hogyan alkalmazható ez a megoldás

  • a tervezés gördülékenyebbé tételében,
  • a kockázatok csökkentésében,
  • a beruházói döntések elősegítésében,
  • illetve a munka összehangolásában a felépítmények kivitelezőivel.

 

A jobb rálátás jobb döntésekhez vezethet

 

 

Kaltenbacher Tamás ugyanakkor abban is biztos, hogy a proptech a jövőben optimalizálhatja a teljes előkészítési és kivitelezési ciklust, a tervezés elindításától kezdve a kész épület üzemeltetésének menedzselésig bezáróan. Ennek köszönhetően pedig folyamatosan jobb döntéseket lehet hozni az építkezés, illetve később, a létesítmény hasznosítása során, ami végső soron jelentős megtakarításokat, hatékony erő-és energiafelhasználást eredményezhet a beruházók, kivitelezők, illetve az ingatlanokat hasznosítók számára.

 

A HBM Soletanche Bachy a világ egyik legnagyobb, speciális mélyalapozással foglalkozó cégcsoportjának, a Soletanche Bachy-nak magyarországi leányvállalata, egyben a Vinci csoport tagja. Közel 1,5 milliárd forint értékű gépparkja egyedülálló a szektoron belül. A cég jelenleg 135 fős, stabil szakembergárdával rendelkezik, akik biztosítják bármely komplex mélyépítési munka magas színvonalú megvalósítását. Referenciáik közé tartoznak többek között a kecskeméti Mercedes gyár üzem több épülete, a soroksári IKEA áruház, a komáromi Duna-híd alapozási munkálatai, vagy a 2017-es budapesti vizes világbajnokság óriás ugrótornyának vízi cölöpözése.

Iparági hírekHBM Kft.BIMdigitalizációinnovációmélyépítésproptech

Hírlevél

Hirdetés