2024.04.19, Péntek
Építőipari szakmában születetett magyar elsőség a szakmák olimpiáján
Fotók: skillshungary.hu

Építőipari szakmában születetett magyar elsőség a szakmák olimpiáján

magyarepitok.hu

2019.08.28. 12:29 - Hegedűs Gergely

A WorldSkills egyhetes döntőjében több mint 1300 fiatal versenyzett Oroszországban, a magyarok soha nem szerepeltek még ilyen jól.

Hirdetés

Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén - adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az augusztus 22-27. között megrendezett versenyre 63 országból, régióból 1354 fiatal szakember érkezett.

A 24 fős magyar csapat fele éremmel tért haza a Kazany Expón kialakított helyszínről.


Korábban Európában is a csúcsra ért

A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en.  A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

Az 56 szakmát felsorakoztató versenyen a magyar csapat további tagjai tizenegy Kiválósági Érmet kaptak a szakmájukban elért kimagasló teljesítményért. Összesítésben Magyarország az éremtáblázat 20. helyén végzett, ami az eddigi legjobb eredményt jelenti.


Miért is ér fel egy jó szakma egy diplomával?

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a helyszínen hangsúlyozta, a versenyt kiváló eredménnyel zárták az osztrák és svájci fiatalok is. "Ez igazolja az említett országok bevált gyakorlatainak mintául vételét a szakképzési rendszer megújításakor" – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Magyarországon az EuroSkillshez és a WorldSkillshez hasonló szerepet tölt be évről évre a Szakma Sztár Fesztivál. A rendezvény az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntője, amelyre tavaly 43 szakképesítési ágban több mint 7500 diák jelentkezett. A Szakma Sztár Fesztivál győztesei meghívást kapnak a EuroSkills és WorldSkills válogató versenyeire.

A 2018-as Szakma Sztár Fesztivál lényegéről, és hogy miért ér fel egy jó szakma egy diplomával, a rendezvényt támogató Leier Hungária Kft. segítségével számoltunk be ebben a riportban.

Iparági hírekszakemberképzésLeier Hungária Kft.Szakma Sztár Fesztivál

Hírlevél

Hirdetés