2024.03.29, Péntek
A magasépítés lassított, a mélyépítés tovább erősített
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A magasépítés lassított, a mélyépítés tovább erősített

magyarepitok.hu

2019.11.07. 15:58 - Hegedűs Gergely

Az építőipar Aktivitás-Kezdés mutatója a harmadik negyedévben gyakorlatilag megismételte az előző negyedévet.

Hirdetés

Közel ugyanannyi értékben indultak el új kivitelezések az építőiparban 2019 harmadik negyedévében, mint a megelőző három hónapban - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Az Aktivitás-Kezdés értéke 626 milliárd forintot tett ki, ami csak egy hajszálnyival magasabb összeg a második negyedéves számnál.


A lakáspiacon jelentős a lassulás

A magasépítési szektor továbbra is a korábbi évek szintje alatti számokat produkál, 2019 harmadik negyedévében az Aktivitás-Kezdés értéke 330 milliárd forint volt, ami alacsonyabb összeg az előző negyedévnél is. Ugyanakkor tovább folytatódott a javulás a mélyépítési szektorban, ahol a második negyedév jobb számait is sikerült felülmúlnia a harmadik negyedévben elindított kivitelezések értékének.

A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. Ez látszik a társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdéséből is, 2019 júliusa és szeptembere között 55 milliárd forintnyi értékben kezdődtek meg kivitelezések a hazai piacon. Ez 2016 első negyedéve óta a legalacsonyabb összeget jelentette az EBI Építésaktivitási Jelentés alapján.  Amennyiben nem történik változás a piacon, a 2019-es év lehet a 2015-öt követő legalacsonyabb Aktivitás-Kezdést hozó év.


Az irodafejlesztések nem lankadnak

Ezzel szemben az irodapiacot továbbra is erőteljes aktivitás jellemzi, az idei év első 9 hónapjában 136 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések. Ez ugyan alacsonyabb összeget jelentett a rekordévnek számító 2018 azonos időszakához képest, azonban a 2017-esnél magasabb szintet jelentett, és nem sokkal maradt el a szintén erős 2016-os év azonos időszakában mért Aktivitás-Kezdéstől sem.

A raktár- és ipariingatlan kivitelezések némileg vesztettek lendületükből, az idei év első 9 hónapjában 207 milliárd forint összegben indultak el építési munkák hazánkban, ami alacsonyabb Aktivitás-Kezdés, mint a 2015-2018 közötti időszakban az első három negyedévekben mért értékek.

Iparági hírekmélyépítésmagasépítés

Hírlevél

Hirdetés