2024.04.19, Péntek
Így mentette meg a legnagyobb elsüllyedt gőzhajónkat a KÉSZ - videó
Fotó: szellemvarosok.blog.hu

Így mentette meg a legnagyobb elsüllyedt gőzhajónkat a KÉSZ - videó

KÉSZ Csoport

2019.11.20. 15:06 - Gyöngyösi Klaudia

Egy szakértő sem tudta garantálni, hogy a gőzöst épségben kiemeli, ám a rendkívül alacsony vízállás most lehetővé tette, hogy a vízfelszínre hozzák, majd a partra vontassák a Szőke Tiszát.

Hirdetés

Sikeresen partra vontatták az elsűllyedt gőzhajónkat - derült ki a KÉSZ Csoport facebook oldalán közzétett videóból. Ahogy azt korábban már megírtuk, októberben elkezdte a hét éve elsüllyedt magyar gőzhajó, a Szőke Tisza megmentését a Hajózásért Alapítvány megbízásából a KÉSZ Csoportba tartozó MA-HARD Vízépítő Kft. A magyar hajózás egykori éke a 2000-es évek elején került a Szeged melletti tápéi öbölbe, ahol 2012-ben elsüllyedt.

A hajó kiemelésére több szakértő is tett már javaslatot az elmúlt években, azonban senki sem tudta garantálni, hogy a gőzöst épségben kiemeli. Idén a rendkívül alacsony vízállás lehetővé tette ezt, így a roncsot felhozták a vízfelszínre, és a parthoz vontatták.

A kiemelést még tél előtt elvégzik, azután kezdik meg a kárfelmérést. A mentésben résztvevők közös célja, hogy a hajót a lehetőségekhez képest egyben emeljék ki, és ne legyen szükség a hajótest szétvágására.

Iparági hírekKÉSZ Csoportépítőipari cégekhajózás

Hírlevél

Hirdetés