2024.04.18, Csütörtök
Továbbra is tisztázatlan a helyzet a Nemzeti Agrárkamara új székháza körül
Fotók: A Bartók Udvar januárban (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Továbbra is tisztázatlan a helyzet a Nemzeti Agrárkamara új székháza körül

2020.01.23. 12:42 - magyarepitok.hu

A beruházó egyelőre nem adott ki végteljesítési igazolást, miközben a prominens bérlő már be is költözött. Más nehezen értelmezhető folyamatok is zajlottak az elmúlt évben.

Hirdetés

Októberben ünnepélyesen átadta az Infogroup a fővárosi Bartók Béla úton fekvő Bartók Udvar második ütemét – a bérlők, így a fontos gazdasági szerepet betöltő Nemzeti Agrárkamara is - átvették munkaállomásaikat.

Azonban decemberben szerkesztőségünk arról értesült, hogy jelentős vita áll fent legalább egy alvállalkozó kifizetése körül, mivel nem tudja benyújtani számláját a generálkivitelező A-Híd Zrt.-nek a fejlesztő Infogroup végteljesítési igazolása nélkül. Így az alvállalkozó a vitás ügyekben a 2013. évi XXXIV. törvény szerint eljáró, független Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez (TSZSZ), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keretein belül működő intézményhez fordult.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

A helyzet decemberben

Akkor megkerestük az érintetteket. Sal László, az A-Híd vezérigazgatója kifejtette: „A beruházóval kötött szerződés tiltja, hogy a beruházásról részletes tájékoztatást adjak. Azt elmondhatom viszont, hogy a végteljesítési igazolást még az A-Híd Zrt. sem kapta meg aláírva, így a végszámlánkat mi sem tudtuk beadni a beruházó felé.” A cégvezető hangsúlyozta: az alvállalkozókat kifizetik és keresik a megoldást a befektetővel.

 

 

Székely Ádámot, az IB Irodaház Kft. és az Infogroup Management Kft. vezérigazgatóját szintén megkerestük decemberben a témában, de külföldi tartózkodására hivatkozva nem nyilatkozott cégünknek, hanem egy hivatalos képviseltre a céginformációs adatok szerint nem meghatalmazott személyhez irányított volna minket.

 

Az A-Hídnak van székháza

Eközben egy érdekes – és nehezen értelmezhető - fejleményről is értesült lapunk: Sal László elmondta, hogy a beruházó egy évvel ezelőtt meglepő módon azzal kereste meg őket, hogy béreljenek irodát tőlük. „Az A-Híd építkezik, nem irodákat bérel, van saját székházunk – nem erről szól a kapcsolatunk az Infogrouppal. Természetesen visszautasítottuk ezt az ajánlatot.” – mondta el. Mindezek kapcsán a vezérigazgató arra is visszaemlékezett, hogy hallott már hasonló esetről az Infogroup történelméből: a cégcsoport egy jóval korábbi beruházásában a Középületépítőnek tett hasonló ajánlatot – béreljen irodát, amikor iroda építésére szerződött.

 

 

Sal László végül megjegyezte: az is felmerült, hogy lehetséges, a Bartók Udvar II. ütemének kivitelezését megalapozó beruházási tervek, amelyek alapján a beruházó és a kivitelező megkötötte eredetileg a kivitelezési megbízásra irányuló szerződést, nem voltak pontosak.

 

Székely Ádám: Az átadás-átvétel folyamatban van

Szerkesztőségünk újra utolérte Székely Ádámot is. Az ügyvezető egy telefonbeszélgetést követően az alábbi nyilatkozat megjelentetésére kérte szerkesztőségünket az IB Irodaház Kft. nevében:

„Most újra megkerestük Székely Ádámot, aki az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az A-Híddal az átadás-átvételi eljárás jelenleg folyamatban van, a végteljesítési igazolás kiadására a vállalkozó által szerződésben vállalt feltételek teljesítését követően kerülhet sor. Tájékoztatom, hogy társaságunk semmilyen alvállalkozói megkeresést nem kapott a kivitelező által esetlegesen kifizetetlen számlákkal kapcsolatban. A projekt fedezetkezelői rendszerben valósul meg, a pénzügyi teljesítések fedezete a fedezetkezelői számlán rendelkezésre áll, társaságunknak nincs a projekttel kapcsolatos kifizetetlen számlája. Az irodaházat társaságunk 2019. közepéig előbérleti szerződésekkel hasznosította.”

(A nyilatkozat fogalmazási és egyeztetési hibái lehetséges, hogy az alábbi körülménynek köszönhetőek: megküldtük Székely Ádámnak a telefonbeszélgetésünk részben függőbeszédben megírt kivonatát jóváhagyásra. Az IB Irodaház Kft.-től számunkra visszaküldött nyilatkozat részben ezt idézte, részben pedig egyes szám első személyben lett megírva – a szerk.)

Az ügyvezető azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy irodabérleti ajánlatot tett-e a cégcsoportja a generálkivitelezőnek, nem nyilatkozott.

 

 

Nem ért véget a Bartók Udvar története

A beruházás körüli helyzet mindenesetre azért is fontos, mert a mostani átadási helyzettől függetlenül, a tervek szerint a kivitelezői munka semmiképpen nem ért véget. Ugyan a komplexumon eddig dolgozó A-Híd Sal László vezérigazgató elmondása szerint semmiképpen nem vesz részt a következő szakasz építkezésében, a beruházó korábbi bejelentései alapján még több ezer négyzetméternyi irodát akarnak felhúzni a Bartók Béla úti komplexumban a következő években.

Ezek után azt a fejleményt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a Bartók Udvar II az Év Irodája 2019 verseny jelötjei közé is bekerült. A díjkiosztó gálák februárban és márciusban lesznek, az eredményt érdeklődve várja lapunk.

 

 

Hiszen ez alapján a beruházó miközben nem fogadta még be a kivitelező számláját, amivel végtére is vitatja, hogy elkészült az irodaház, közben az ünnepélyes avatást követően a bérlőknek használatba adta a létesítményt, illetve a 2019 Év Irodája versenyben való részvétellel valójában a külvilág felé azt üzeni, hogy az irodaház elkészült.

Természetesen arról is be szeretnénk számolni, ha a vitás helyzet megnyugtatóan lezárul, amire ma még minden lehetőség fennáll, ugyanis az elmúlt tíz évben az ilyen érdekesnek ítélhető beruházói attitűdre nem igazán találhattunk példát a hazai ingatlanfejlesztői körben.

Galéria

Iparági hírekBudapestInfogroupA-Híd Zrt.magasépítésiroda

Hírlevél

Hirdetés