2024.04.20, Szombat
Közbeszerzési Hatóság: Európai szinten is az egyik legátláthatóbb rendszer a magyar
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Közbeszerzési Hatóság: Európai szinten is az egyik legátláthatóbb rendszer a magyar

magyarepitok.hu

2020.02.12. 14:04 - Szabó Ákos

Az adatok sokkal nagyobb arányban érhetőek el, mint számos más uniós tagállamban.

Hirdetés

Már el is készült a Közbeszerzési Hatóság (KH) 2019. évi gyorsjelentése, melynek kapcsán sajtóbeszélgetést tartottak a szervezet budai központjában. A hatzai építőiparnak azért is különlegesen fontos a szervezet üzenete, mert a közbeszerzések mintegy felét (darabszámra 49 százalékát, értékre 57 százalékát) az elsősorban az ágazatot érintő projektek teszik ki. Az eseményen felszólaló Rigó Csaba Balázs elnök rámutatott, hogy

Magyarországon az unió saját mérési mutatói szerint is kifejezetten átlátható a közbeszerzési rendszer: a folyamat teljes egésze során keletkezett adatokat is elérhetik online az érdeklődők.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A hazai közbeszerzésben ráadásul nincsen olyan deficit, mint számos más, akár nyugat-európai tagállaméban, ahol az eredménytájékoztatók nem érik el a kiírt közbeszerzések számát. Magyarországon ez a mutató közel 100 százalékos.

Kiderült: az unió a tagállamok statisztikáinak kiszámolásakor csupán a nagyértékű beszerzéseket veszi figyelembe, ez pedig csak az összes eljárás 24 százalékát teszi ki.

"A magyar hatóság teljeskörű adatokkal és az EU-s irányelveknek megfelelő módszertannal dolgozik azért, hogy szakmailag kifogástalan,  friss eredmények lássanak napvilágot hazánkról”

– fejtette ki az elnök, hozzátéve: a KBH a fennmaradó 74 százalékot is elemzi, így adva teljeskörű képet.

 

 

Jól jártak a kkv-k 2019-ben

A magyar kkv-k jelentős mértékben előre törtek a közbeszerzési piacon: tavaly összesen 8559 darab eljárást nyertek el, több mint 2 ezer milliárd forint értékben.

Ez azt jelenti, hogy minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 59-et mikro-, kis-, és középvállalatok nyertek el Magyarországon 2019-ben.

 

A magyar közbeszerzési mobilapp is piacvezető

Az átláthatóság nem csupán az elérhető adatokban, hanem azok elérésének módjában is meglátszik: Magyarország közbeszerzési mobilapplikációja szintén a teljes uniós szinten vezet mind funkcionalitásban, mind pedig gyorsaságban. Más számok is ebbe az irányba mutatnak: a hirdetmény néljküli tárgyalásos eljárások száma 2019-re a hat évvel korábbi érték tizenharmadára csökkent.

 

Rigó Csaba Balázs

 

Fontos a hatékony előkészítés

A szót átvevő dr. Kovács László főtitkár kifejtette is: kifejtette: a közbeszerzések előkészítésében fontos, hogy minél hatékonyabbak legyenek a ajánlatkérők és -tevők is, mivel, ha nem megfelelőek az adatok, az utólagos munkát igényel. Számos eljárási hiba, korrigendum, illetve szabálytalan szerződésmódosítás a hibás előkészítésre, azon belül is elsősorban a műszaki leírások hiányosságára vezethető vissza – mondta el.

Lapunk kérdésére válaszolva Rigó Csaba elnök kifejtette: a közbeszerzési eljárások további felgyorsításának is kulcsa, hogy ezekben a tényezőkben minél magasabb sztenderdeknek tudjanak megfelelni a felek, elkerülve az utólagos módosítások igényét.

 

Dr. Kovács László

 

Folyamatosan közbeszerzési képzéseket tartanak

Kovács László a közbeszerzési jogi környezet fejlesztése kapcsán kifejtette: ennek javítása érdekében folyamatosan képzik a közbeszerzési szakembereket, csak 2019-ben 5 konferenciát szerveztek több mint 1400 résztvevővel.  A következő – ehavi - alkalomra már 500-an regisztráltak - tette hozzá.

 

A Döntőbizottság is felügyel a transzparenciára

Szintén a közbeszerzési eljárásrend átláthatósága és a jogkövető magatartás megerősítése kapcsán szólalt fel dr. Puskás Sándor, a Hatóság keretében, de attól függetlenül működő Közbeszerzési Döntőbíróság elnöke. Elmondta: tavalyié 570 db jogorvoslati eljárás indult, összesen 673 millió forint bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság keretében, de attól függetlenül működő Közbeszerzési Döntőbizottság.

 

Dr. Puskás Sándor

„Amennyiben súlyos jogsértést állapítunk meg, magasabb bírságot szabunk ki: ez abból is látható, hogy az egy érdemi jogorvoslatra jutó bírság összege a többszörösére nőtt az elmúlt években, a tavalyi 2.781.000 forint például a 2014-es érték több mint ötszöröse. Kisebb szabálytalanságok esetén rendszerint méltányos összegű bírságot szabunk ki. Ez a modell sikeresen működik, a közbeszerzési szereplők egyre szabálykövetőbbek, így tavaly már kevesebb bírságot kellett kiszabnunk, mint 2018-ban.”

 

Díjakkal is elismerik a szakmát és a kiemelkedő példákat

A pozitív motiváló eszközökről is szó esett a sajtótájékoztatón, így többek között a Közbeszerzési Nívódíjról, melyre a kiemelkedően jól sikerült, innovatív, zöld, illetve a közösségi érdekeket is figyelembe vevő közbeszerzéssel is pályázhatnak a résztvevők. Emellett szintén kiosztják még a Közbeszerzési Kiválósági díjat is, melyet az ágazat olyan szakemberei kaphatnak meg, akik a szakma csúcsát képviselik.

A Közbeszerzési Hatóság gyorsjelentése ezen a linken érhető el.

Galéria

Iparági hírekKözbeszerzési Hatóságközbeszerzésinnováció

Hírlevél

Hirdetés