2024.04.19, Péntek
Ez a következő lépés az új budapesti híd megépítéséhez
Látványtervek: Fővárosi Önkormányzat, térkép: Index

Ez a következő lépés az új budapesti híd megépítéséhez

magyarepitok.hu

2020.03.24. 12:40 - Szabó Ákos

Folyamatosan halad előre az új Duna-híd projektje, melynek helyszínéről és támogatásáról a főváros és a kormány is megegyezett már.

Hirdetés

Miután már korábban megkötötték a szerződést dél-budapesti új Duna-híd tervpályázatának nyertesével (a holland Van Berkel en Bos U.N. Studio B.V.-vel és a brit Buro Happold Consulting Engineers P.C.-vel), most a tervhez szükséges statikai munkálatokra kötöttek szerződést a Főmterv Zrt.-vel.

A projektet, melynek helyszínéről és megvalósulásáról nemrég a kormány és Budapest képviselőiből is álló Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa megegyezett, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. bonyolítja le.

 

 

Hazai és külföldi cégek közül magyar nyert

A mintegy fél kilométer hosszú, 2x3 sávos híd kivitelezésének előkészítéséhez szükség van az engedélyezési és ajánlati tervek ellenőrzésére, illetve az ajánlati tervek független statikai számításainak elvégzésére is. A 7 – hazai és külföldi – pályázó között nyertes Főmterv ezeket a feladatokat nettó 58 millió forintért vállalta el - derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

 

 

A korábban Galvani hídnak is nevezett átkelő négy támasszal épül meg, melyek között a legnagyobb nyílás 220 méteres, a hajózási szélesség pedig minimum 180 méteres lesz.

Tegnap este hír érkezett arról, hogy az Európai Unió a állami nagyberuházásokban látja a koronavírus okozta gazdasági visszaesés egyik megoldását. Ennek elérésére a tagállamok költségvetési eszköztára bővül, a híd projektje is könnyen beleillhet ebbe a körbe.

 

Kulcsfontosságú a felépítése a budapesti közlekedés szemponzjából

A híd felépítésvel létrejövő, Dél-Pestet, Észak-Csepelt és Dél-Budát összekötő átkelőfolyosó kialakítása jelentős előrelépést jelent a főváros közlekedése, gazdasága és növekedése számára is.

Az új híd, melyen villamos is halad majd, az előzetes hatástanulmányok szerint naponta 55 ezer autóval tehermentesíti a belváros túlzsúfolt hídjait, illetve az Üllői út forgalmát is 6 ezer gépjárművel csökkentheti.

 

 

Iparági hírekNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Buro Happold Consulting EngineersFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.Van Berkel en Bos U.N. StudioÚj Duna-hídBudapestCsepelSoroksár

Hírlevél

Hirdetés