2024.03.29, Péntek
Hőszigeteljünk környezetbarát megoldással, váltsunk Multipor lapokra
Fotók: Xella Magyarország Kft.

Hőszigeteljünk környezetbarát megoldással, váltsunk Multipor lapokra

magyarepitok.hu

2020.06.29. 15:59 - Gyöngyösi Klaudia

Európában Magyarország sajnos vezető pozíciót foglal el az egy háztartásra jutó energiafogyasztás tekintetében. A magas hőenergia fogyasztás a rossz időjárással nem magyarázható, hiszen Németországban vagy Belgiumban a fűtési szezon egy hónappal hosszabb, a hegyvidékes országokban pedig sokkal hidegebb a tél, mint hazánkban.

Hirdetés

A Xella Magyarország Kft. kifejlesztette azt a technológiát, mellyel megoldódhat az energiapazarlás. Magyarországon azért van szükség több fűtési energiára, mert a meglévő, elöregedő lakásállomány nagy részénél a megfelelő hőszigetelés nem megoldott. Építésük idején nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy az épületek élettartama alatt a fűtéshez szükséges energiaigény alacsony legyen.

Környezetünk védelme érdekében felül kell vizsgálni az ingatlanok, lakások, „energiafogyasztását” és amennyiben szükséges, biztosítani kell a megfelelő hőszigetelést, hogy a hőveszteség és a fűtésszámla minimálisra csökkenjen.

Szerencsére egyre több lakástulajdonosnál merül fel az igény, hogy otthonát energetikai szempontból is felújítsa. A határoló szerkezetek (nyílászárók, födémek, falak) korszerűsítése együttesen hosszú távú megtakarítást eredményeznek.

 

Akkor is van megoldás, ha a külső szigetelés nem megoldható

Épületszerkezeti szempontból a külső oldali hőszigetelés az ideális, de amikor erre nincsen lehetőség, a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigetelés élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezetet biztosít.

Ilyen esetek például:

  • műemlékek védett homlokzatai,
  • társasházak homlokzatai (tulajdonjogi problémák miatt),
  • zárt sorú vagy oldalhatáros beépítések,
  • valamint egyéb műszaki vagy jogi korlátok.

A pórusbeton, mint építőanyag 1992 óta ismert a falazóelemek piacán. Ahhoz, hogy az Ytong falazóelemek kiváló hőszigetelő tulajdonságait tovább fokozva valódi hőszigetelő anyagot kapjunk, tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni.

Az eredmény, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű Multipor lapok. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok rendkívüli anyagtulajdonságaiból adódóan sokoldalúan alkalmazhatók. Gyártásuk környezettudatos technológiával, természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik.

Környezetbarát alternatívát nyújtanak a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelésekre. Szerkezetük masszív, homogén.

 

Egy nem várt tűz esetén számos előnye van a Multipor rendszernek

A Multipor ásványi hőszigetelő rendszer kiválóan alkalmazható az épület külső oldali homlokzatán, illetve alulról hűlő födémek esetén, valamint párazáró réteg beépítése nélkül belső oldali hőszigetelésként is tökéletesen megállja a helyét.

 

A lapok nagy előnye, hogy nem éghetők (A1) tűzvédelmi besorolásba tartoznak.

Azaz egy váratlan lakástűz esetén nem táplálják a tüzet, nem fejlesztenek füstöt vagy mérgező gázokat, sőt, megvédik a mögöttes szerkezeteket. Lakástűz esetén általában nem a láng, hanem a füstképződés miatt történnek a halálesetek, így annak kockázatát is csökkenteni kell. A párazáró fólia, vagy ha éppen mögötte polisztirol hőszigetelés van már jelentős füstképződési kockázatot jelent, amely kockázatot a Multipor rendszer használatával teljes egészében elkerülhetünk.

Bővebb információért látogasson el a www.xella.hu weboldalra vagy érdeklődjön az alábbi elérhetőségek egyikén: Zöld szám: 06 80 69 69 00, e-mail: [email protected].

Iparági hírekXella Magyarország Kft.Multiporépítőipar

Hírlevél

Hirdetés