2024.03.29, Péntek
EBI jelentés: nincs drámai zuhanás az építőipari aktivitásban
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

EBI jelentés: nincs drámai zuhanás az építőipari aktivitásban

magyarepitok.hu

2020.08.05. 15:56 - Hegedűs Gergely

A mélyépítési projektek indulásán nem igazán látszott a járvány, ugyanakkor a magasépítés a második negyedévben jelentős visszaesést mutat.

Hirdetés

Az EBI Építésaktivitási Jelentése a számokat elemezve számolt be a koronavírus hatásáról az építőiparban. Hazánkban a koronavírus március közepétől kényszerített ki jelentős korlátozásokat, így az első negyedévben az építőiparban induló vagy befejeződő munkákat még csak csekély mértékben érintette. Április és május azonban a komoly intézkedések jegyében telt.

A második negyedéves számok alapján elmondható, hogy a vírus okozta nehézségek ugyan éreztették hatásukat a szektorban, drámai zuhanásról azonban nem beszélhetünk.


Az első félév így összességében nem hozott nagyobb mérséklődést

Az biztos, hogy 2016 utolsó negyedéve óta nem indultak ilyen kis összegben építőipari beruházások hazánkban, és 2020 elejéhez képest valóban jelentős csökkenés volt tapasztalható, 2019 utolsó és első negyedéves számaihoz képest ugyanakkor már közel sem akkora a különbség.

2020 második három hónapjában összesen 418 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések az építőiparban, az első negyedévben ez az összeg 606 milliárd forint volt, vagyis az erős évkezdést, ami a tavalyi év végéhez képest is bővülést jelentett, egy 30 százalékos visszaesés követte. Hozzá kell azonban tenni, hogy az első negyedévben indult el a M3-as metrófelújítás és a gödi Samsung beruházás soron következő üteme, ami jelentős összegével hozzájárult az első három hónap magas Aktivitás-Kezdés mutatójához. Az első félév így összességében még nem hozott nagyobb mérséklődést az építőiparban indult építések összegében, bár az igaz, hogy 2016 óta a legalacsonyabb szintet most érte el – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.


A mélyépítési projektek indulásán nem látszott a járvány

Az építőipar új kivitelezéseinek visszaesése a második negyedév során egyértelműen a magasépítési Aktivitás-Kezdés csökkenésére vezethető vissza, mélyépítésből ugyanis még némileg több is indult összegben az első negyedévhez képest, bár hozzá kell tenni, hogy a mélyépítések Aktivitás-Kezdés mutatója már az első negyedévben is meglehetősen alacsony volt a korábbi évekhez képest.

2020 első felében valamivel több, mint 300 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a mélyépítési szektorban, ami lényegesen kisebb összeget jelentett a tavalyi év mind a két félévénél, ugyanakkor az előző három év kiemelten sok beruházást hozott a szektorban, korábbra tekintve az idei év eleje sem tűnik olyan rossznak.

Szintén igaz, hogy az első negyedév és második negyedév számai között nem volt jelentős különbség a mélyépítések esetén az Aktivitás-Kezdés mutatókban, vagyis nem érhető igazán tetten a járvány negatív hatása a projektindulásokban.

2020 második negyedévében elindult például az M44-es gyorsforgalmi út Szentkirály és Lakitelek közötti szakaszának építése, a 8. számú főút Veszprémet délről elkerülő részének építése, de szintén kezdetét vette Pakson a veszélyeshulladéktároló építése, valamint kút, vízvezeték, szennyvízcsatorna és zárt vízelvezető csatorna beruházás is.


A magasépítéseknél sokkal kedvezőtlenebb a helyzet

A magasépítések esetén az elindult építési munkák összege az első félévben nem mutatott csökkenést az előző év azonos időszakához képest, ez azonban az első negyedév jobb számainak volt köszönhető, a második negyedévben már jelentősebb visszaesés volt tapasztalható az Aktivitás-Kezdésben, 2016 utolsó negyedéve óta nem kezdődtek meg ilyen alacsony összegben építési beruházások a magasépítési szektorban.

A kivitelezési fázisba lépő projektek összértéke 251 milliárd forintot tett ki, 46 százalékkal kevesebbet, mint az előző negyedévben. A magasépítéseken belül a lakás és nem lakás célú magasépítéseket egyaránt érintette a visszaesés az idei második három hónap során, előbbi esetében 65, míg utóbbinál 42 százalékos csökkenés volt mérhető az Aktivitás-Kezdésben.

A legnagyobb kivitelezési fázisba lépő nem-lakáscélú magasépítési projektek közé tartozott 2020 második negyedévében a Jysk logisztikai és elosztóközpontjának építése Ecseren, a Caadex acélszerkezet gyártó csarnokberuházása Komlón, az EMC mérőlabor és szerverközpont projektje Budapesten, illetve a Corvin 7 irodaépület első ütemének elindulása.


A vártnál jóval kevesebb munka fejeződött be

A projekt befejezések esetében 2020 második negyedéve nem hozott ugyan csökkenést az előző időszakhoz képest, közel 450 milliárd forint értékben fejeződtek be építési munkák, ami ugyanakkor jelentősen elmaradt az első negyedévben várttól. 

2020 első három hónapjában még az EBI Építésaktivitási Jelentés készítői az iBuild építési projektadatbázis alapján közel 785 milliárd forint értékű munka befejezésére számítottak az április és június közötti időszakban.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Iparági hírekiparági elemzésépítőipar

Hírlevél

Hirdetés