2024.03.29, Péntek
Kollektív árcsökkentést javasol az építőiparnak a piacvezető magasépítő vezére
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Kollektív árcsökkentést javasol az építőiparnak a piacvezető magasépítő vezére

vg.hu

2020.08.14. 11:40 - Hegedűs Gergely

Ez a lépés a hezitáló beruházókat győzné meg, akik jobb árak esetén bátrabban bevállalják a küszöbön lévő ingatlanfejlesztéseknél a start gomb megnyomását.

Hirdetés

A járvány miatt hezitáló ingatlanberuházók meggyőzése érdekében az építőipar kollektív feladata az akár 10-15 százalékos árcsökkentés – idézte a Világgazdaság a lapnak exkluzív interjút adó Scheer Sándort. A Market Építő Zrt. vezérigazgatója úgy véli, a vírus második hulláma nélkül is jöhet egy mélypont 2020 negyedik, illetve 2021 első negyedévében, ha már nem érkeznek be újabb munkák. Emiatt tartja indokoltnak az árcsökkentést a Market alapító-társtulajdonosa.


Akár 20-25 százalékkal is nőhet a teljesítmény a nagyobb hatékonysággal

Ez a lépés egy kollektív feladat az építőipar számára a vezető szerint. Rámutatott, az építőanyaggyártóknak és –forgalmazóknak ebben ugyanúgy partnernek kell lenniük, mint a szak- és generálkivitelező cégeknek. „Ha pedig vékonyabban fog a ceruza, racionalizálni kell a belső folyamatokat. Erre azért van szükség, hogy helyzetbe hozzuk a hezitáló beruházókat. Ha jobbak az árak, talán nem lebegtetik a küszöbön lévő ingatlanfejlesztéseknél a start gomb megnyomását, kisebb dilemmát okoz majd nekik, lesz-e vevő, lesz-e bérlő, s ha igen, milyen áron” – emelte ki.

Hozzátette, ennek szellemében az utóbbi hónapokban a Marketnél is jóval visszafogottabban áraztak, akár 10-15 százalékkal alacsonyabb ajánlatokat téve.

A vezérigazgató arra is kitért, hogy az építőipar nemzetgazdasági súlyát is növelni kellene, ennek fő eszköze a hatékonyságnövelés lehet. „Többen nem leszünk, hatékonyságban, szervezésben előre lépve viszont még 20-25 százalékkal növelhetjük a teljesítményt” – fogalmazott a vezető.


Már mindenki a barnaövezeti térkép megjelenését várja

Scheer Sándor részletesen is kitért az ágazat helyzetére. A mélyépítési területen nem vár rövid- és középtávon törést, miután döntő részben az állam a megrendelő, zömében uniós társfinanszírozással. Ugyanakkor érzékelhető a kereslethiányt lát a magántőkének kitett magasépítések terén: „Sokösszetevős a piac, még újra magára kell találnia a reálgazdaságnak.”

A folytatásban kiemelte a barnaövezeti fejlesztések szerepét.

„Ezek egyrészt a városok minél logikusabb fejlesztését segítik, hiszen olyan helyen kap kedvezményt a beruházó, ahol eleve rehabilitálandó területeket kell élettel megtölteni, másrészt a 22 százalékpontos áfakülönbözet a vevőket is terelni fogja.”

Hozzátette, a Lakás- és ingatlanpiaci tanácsadó testület (Litt) legutóbbi, online ülésén is a barnaövezet volt a fókuszban, már mindenki az érintett fejlesztési zónákat kijelölő térkép szeptemberi megjelenését várja. „A nagyvállalkozó szerint már ma is minden második újlakásfejlesztés barnaövezeti, ezeknél utólag várható átárazás a különbözet miatt.”


A saját beruházások útjára lép a Market

A Világgazdaságnak adott interjúban a Market vezére két kritikus területről is szót ejtett, mindkettőben javulást jelezve. A korábban feszítő munkaerőhiányt részben megoldotta a társaság azzal, hogy a járvány alatt sokan hazajöttek külföldről, főleg Ausztriából, Németországból és Nagy-Britanniából. „De speciális volt az ukrán munkavállalók helyzete is, a többségük ugyanis úgy döntött, inkább Magyarországon vészeli át a Covid-időszakot a munka és a biztos megélhetés miatt” – tette hozzá.

Az euróárfolyamról szólva elmondta, a jelek szerint a 350 forint alatti jegyzéssel megnyugodott a piac.

„Konszolidálódott a helyzet, visszatért minden a régi kerékvágásba. A gipszkartonlemezek beszerzése volt a legérzékenyebb terület” – árulta el a szakember.

Végül azt is elmondta a lapnak, hogy egy második körös részvételt fontolgatnak a Növekedési kötvényprogramban (NKP). A cél nyugat-európai mintára a beruházói láb kiépítése, hogy pár év múlva a munkáik 30-50 százalékát már saját maguknak végezzék.

Iparági hírekMarket Építő Zrt.építőipariparági elemzésmagasépítésbarnamezős beruházások

Hírlevél

Hirdetés