2024.03.29, Péntek
Konkrét eredményeket tettek le az asztalra 35 éves kor alatt az Év Fiatal Mérnökei
Főkép: a kaposvári IMCS gyalogos hídja, melyen Németh Dorián díjazott jelentős munkát végzett (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu), további fotók: Magyar Közút

Konkrét eredményeket tettek le az asztalra 35 éves kor alatt az Év Fiatal Mérnökei

magyarepitok.hu

2020.09.11. 15:35 - Szabó Ákos

A nagymúltú díjat Németh Dorián, a SWIETELSKY Kft. és Simon Tamás, a Magyar Közút Nzrt. munkatársai vehették át.

Hirdetés

Átadták az 1999-ben megalapított Közúti Szakemberekért Alapítvány által adományozott két Év Fiatal Mérnöke díjat a Magyar Közút dísztermében, a megbecsült elismerést

  • Németh Dorián, a SWIETELSKY Kft. építésvezetője
  • és Simon Tamás, a Magyar Közút Nzrt. szakmérnöke kapta meg.

 

Az intermodális csomópont egyedi kihívásokat nyújt

Lapunk elérte Németh Doriánt, aki elmondta:

nagy megtiszteltetés számára, hogy átvethette a díjat.

A fiatal mérnök már most is egyszerre dolgozik az M85-ösön, az M4-esen és a kaposvári intermodális csomóponton (IMCS) (ezek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásai - a szerk.), így nem jelöltek meg konkrét projektet elismerésének indoklásában, azonban mind műszakilag, mind összegben a kaposvári fejlesztés a legnagyobb – mutatott rá.

 

Szilvai József Attila (b1), Lehel Zoltán (b2), dr. Törőcsik Frigyes (k), Hegyi Zoltán (b1), Kolozsi Gyula (b2) (A képre kattintva galéria nyílik.)

A korábban 5 évet tervezői oldalon is dolgozó szakember elmondta: az IMCS gyalogos hidjának engedélyeztetési terveit is a SWIETELSKY nyújtotta be a hatóságnak, ami különleges lehetőséget adott a projektben. Kifejtette, az, hogy ennyi projekten dolgozik, azt jelenti, hogy ezeken a műszaki oldalt kézben tartja, és örömét fejezte ki ennek értékelése kapcsán. „Egyfajta összekötő kapocs vagyok a tervezés és a kivitelezés között” – mutatott rá.

 

Németh Dorián

 

A teljes szakmát képviseli a Dr. Törőcsik Frigyes által létrehozott szervezet

 

Szilvai József Attila (b1), Lehel Zoltán (b2), dr. Törőcsik Frigyes (k), Hegyi Zoltán (j1), Kolozsi Gyula (j2)

Megkerestük a szervezet alapítóját és a szakma megbecsült emeritusát, Dr. Törőcsik Frigyest, aki a magyarepitok.hu-nak kifejtette: az alapítvány azért jött létre, hogy két díjjal is elismerje a szakmát. Egyrészt életműdíjjal ismerik el a 70 év feletti kollégák munkáját, másrészt pedig minden évben olyan 35 év alatti kollégákat ismernek el az Év Fiatal Mérnöke Díjjal, akinek már önálló eredmény és siker kapcsolódik a nevéhez.

 

Az eseményen részt vett az alapítvány 11 fős, az ágazatot teljes keresztmetszetében lefedő kuratóriumának öt tagja:

  • Dr. Törőcsik Frigyes alapító,
  • Hegyi Zoltán,
  • Kolozsi Gyula,
  • Lehel Zoltán,
  • valamint Szilvai József Attila.

A kivételes helyzetre tekintettel a kuratórium további tagjai nem tudtak személyesen részt venni:

  • Pallay Tibor elnök,
  • Kántor-Szántó Edina titkár,
  • Kolozsvári Nándor,
  • Pál Sándor,
  • Stoll Gábor,
  • illetve Dr. Tímár András.

 

 

Dr Törőcsik Frigyes elmondta: az Év Fiatal Mérnöke elismerést pályázati rendszerben ítélik meg, ezekből 8-12 érkezik nyújtanak be. Ebből a kuratórium szavazatai alapján kettő, vagy három mérnököt ismernek el a díjjal (idén februárban Rosta Szabolcs, a Duna Aszfalt azóta innovációs főmérnökké előlépett munkatársa vehette még át az elismerést – a szerk.).

 

Fiatalon is fontos az elismerés, ha van önálló eredmény

Rámutatott: ebben a korosztályban még nem sok elismerési lehetőség van, azonban ha valaki akár kivitelező-, akár tervező-, akár közútkezelő-, akár kutatómérnökként már önálló eredmény ért el és ezt pályázatával bizonyítja, illetve a közvetlen vezetője is alátámasztja ezt, akkor ez is díjat érdemelhet.

Németh Doriánról dr. Törőcsik Frigyes azt hangsúlyozta, hogy „nagyszerű hidakat épített. Több másik híd között a kaposvári intermodális csomópont gyalogos hídja is a nevéhez kapcsolódik.” Simon Tamásról pedig elmondta: a Magyar Közút nagy reményű fiatal mérnöke, aki a jelentős forgalmú autópályák éjszakai munkavégzésének innovációját irányította, komoly szervezést vállalva, új technológiákat bevezetve.

 

Simon Tamás

Az iparág egyik legelismertebb szakembere hangsúlyozta még, hogy a koronavírus rendkívüli éve sok változást hozott a szakmában és egyben jelezte a nagymúltú alapítvány ágazati szerepét és támogatásának fontosságát.

Galéria

Iparági hírekdíjátadókSwietelsky Magyarország Kft.Magyar Közút Nonprofit Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés