2024.03.28, Csütörtök
Mártír fémmé alakul, így védi a betonacélt: a korrózió ellen lép fel a Mapei új terméke
Fribourg/Mapei

Mártír fémmé alakul, így védi a betonacélt: a korrózió ellen lép fel a Mapei új terméke

magyarepitok.hu

2020.09.28. 08:06 - Kalácska-Nagy Nóra

A vasbeton szerkezetek egyik legnagyobb ellensége a korrózió, melynek kivédésére hozta forgalomba a Mapei a cink tartalmú MAPESHIELD anódokat.

Hirdetés

A vasbeton szerkezetek tartósságának és stabilitásának érdekében született meg a Mapei MAPESHIELD anódos megoldása. A terméket a korrózió ellen használják, megakadályozva, hogy a beton pórusai közé olyan anyagok kerüljenek, amelyek megtámadják és tönkre teszik az acél körül lévő védőréteget.

 

Példa a korrózió által károsított betonacélra

A roncsoló anyagoknak két fő típusa van, amelyek korróziót okozhatnak:

  • karbonátosodás
  • kloridok.

Ezek azért jelentenek veszélyt, mert a betonacélon vas-oxidot (rozsda) képezve a beton repedését és sérülését idézik elő. A kloridkorrózió helyi jellegű és sokkal nagyobb mértékű károsító hatással bír: kétségkívül a legagresszívabb és legveszélyesebb típus a vasbetonelem szerkezeti stabilitásának szempontjából.

 

Katódos megoldás a vasbeton védelmében

Az úgynevezett katódos védelem (CP) bizonyul a leghatékonyabb technikának a kloridok által szennyezett vasbeton szerkezetek helyreállítására, valamint a korrózió megállítására. Ennek alkalmazásához a betonnak csak a sérült részét kell eltávolítani, és nem mindig szükséges kivenni a szilárd, szennyezett részt. A katódos védelem vasbeton szerkezetre történő alkalmazása ugyanis átalakítja a megerősítés körül lévő környezetet. Egyaránt lehet használni új vagy már meglévő szerkezeteken is, amelyekben a korróziós folyamat még nem kezdődött el, de valószínűleg be fog következni.

Kétféle katódos védelem létezik:

  • külső áramforrással működő (ICCP)
  • vagy galvanikus védelem (SACP).

Mindkét rendszer képes megfékezni vagy csökkenteni a korróziót. A fő különbség a két rendszer között, hogy a külső áramforrással működő típushoz (ICCP) egy tápegység és egy villamos energiaforrás szükséges.

A galvanikus rendszer (SACP) viszont azon az elven alapul, hogy két különböző fémet kapcsolnak össze ugyanabban a környezetben, amely az akkumulátorhoz hasonlóan villamos energiát termel.

Az SACP-rendszerek fő előnyei tehát az egyszerű kialakítás és minimális karbantartási igény.

MAPESHIELD anódok, mint mártír fémek

A galvanikus katódos védelem két különböző feszültséggel rendelkező fém összekapcsolásának elvén alapul: az egyik a szénacél, amelyet a betonacélhoz használnak, a másik a cink az anódokban.

 

Példa a MAPESHIELD I új szerkezetre való alkalmazására

A két fém összekapcsolásával

a beton vagy javítóhabarcs elektrolitként működik és folyamatosan áramot generál, amely megóvja az acélt a korrózióval szemben.

A cink tartalmú MAPESHIELD anódok idővel oxidálnak, és mártír fémmé válnak a betonban lévő betonacél javára, így késleltetve vagy megállítva a korróziós folyamatot és jelentősen növelve a szerkezet tartósságát.

Szintén az anódokban lévő elektromos töltésnek köszönhető, hogy képesek vonzani a kloridokat és távol tartani azokat a betonacéltól, és így jótékony hatást fejtenek ki a korrózióval szemben.

 

Példa a MAPESHIELD E helyreállított szerkezetre való alkalmazására

A MAPESHIELD anódok több előnnyel rendelkeznek:

  • Használhatók új (megelőzés) és régi (védelem) szerkezeteken.
  • Elhelyezésük megválasztható és pontosan végezhető, azaz a szerkezet csak azon részeire kell felhelyezni, ahol a legnagyobb a korrózió veszélye.
  • Nem igényelnek karbantartást a normál élettartamuk során, és egy egyszerű ellenőrző rendszer beszerelésével megfigyelhetők a működés során.

További információkért keresse fel a vállalat weboldalát – www.mapei.hu – vagy keresse az ingyenes szaktanácsadó szolgáltatásukat!

Iparági hírekMapei Kft.betonépítőiparinnováció

Hírlevél

Hirdetés