2024.04.20, Szombat
Burkolás feszültség nélkül: dilatációs megoldásokat kínál a Mapei
Fotók forrása: Mapei

Burkolás feszültség nélkül: dilatációs megoldásokat kínál a Mapei

magyarepitok.hu

2020.10.20. 12:17 - Kalácska-Nagy Nóra

Mozgó repedések feletti burkolásnál és rejtett dilatációnál mutatkozik meg a Mapei két termékének előnye.

Hirdetés

A Mapei által gyártott MAPETEX rendszer és MAPEGUARD UM35 lemez feszültségmentesítő tulajdonságuk segítségével a burkolólapok képesek elviselni a várható elmozdulásokat a rétegrend tönkremenetele nélkül.

Burkolási munkáknál a dilatációnak, vagyis a tágulási hézagnak meghatározó szerep jut. A hőtágulás miatt ugyanis minden építőanyag különböző mértékben tágul ki vagy húzódik össze, ezért azok szoros illesztése nem lehetséges. A piacon található különféle ragasztók és lemezek a hőtágulásból adódó burkolati repedéseket hivatottak elhárítani.

 


Önmagában nem elég a flexibilis ragasztó

A burkolólapok fejlődése évszázadok óta töretlen. Az egyre jobb technológiák egyre nagyobb burkolólapok gyártását tették lehetővé, amelynek műszaki következményeként a nagy rétegvastagságban működő, de kis tapadást biztosító mischungos technológia elhalt.

Azonban a tapadás fokozása csak az első lépcsőfok volt. Az aljzat és a burkolat között fellépő, a lapméretekkel arányos mértékű és a hőtágulás különbözőségeiből adódó feszültségek leépítéséhez rugalmasabb anyagokra lett szükség.

Így a segédanyag-gyártók rugalmasabbnál rugalmasabb ragasztókat fejlesztettek.

A „flexibilis ragasztó” kifejezés az elmúlt 20 év terméke, amely megjelent a hidegburkolati ragasztók zsákján anélkül, hogy maga a flexibilis szó valódi és utólag ellenőrizhető műszaki tulajdonságot hordozna magában.

 

Szabvány nélküli lemezes megoldások születtek

Sokan visszaéltek a szó alkalmazásával, és gyenge minőségű termékeken is használták a kifejezést. Az építési hivatalok a fogyasztók védelme érdekében követték a piaci változásokat, és megszülettek a szabványos S1-es, S2-es rugalmassági osztályok. Ezek már mérhető, ellenőrizhető és számonkérhető minőséget teremtettek.

Itt le lehetne zárni a fejlődést, hiszen minden emberi számítás szerint a tovább növekvő lapok legfeljebb nagyobb sorszámú S osztályok megjelenését eredményezhetné.

Ám a piacon különböző, lemezes feszültségmentesítő és leépítő megoldások jelentek meg anélkül, hogy bármilyen szabványos műszaki követelményrendszert kialakítottak volna ezzel kapcsolatban.

A történet ismétli önmagát azzal a kivétellel, hogy a Mapei nem várta meg, míg a szakmai szervezetek és az építési hivatalok ismét létrehoznak egy megfelelő minősítési rendszert. Ehelyett eldöntötte: a valódi feladatra és annak megoldására koncentrál.

 

Rejtett dilatációhoz is használható

Az már nem kérdés, hogy egy beépített plusz rétegnek van-e feszültségleépítő hatása, az viszont igen, hogy a rétegrend képes-e elviselni a várható elmozdulásokat.

Ha az a feladat, hogy egy tökéletes aljzatra kell egy nagylapot ragasztani, akkor feszültségleépítésre használható bármilyen rugalmas anyag, kenhető vagy lemezes vízszigetelés, esetleg valamilyen nagy rugalmasságú ragasztó.

Amennyiben mozgó dilatációk vagy repedések feletti átburkolás, illetve úgynevezett rejtett dilatáció kialakítása a cél, akkor egy erre alkalmas rendszerre van szükség.

A Mapei számos feszültségmentesítő lehetősége közül két terméket ajánl ezekre a kihívásokra; a MAPETEX rendszert és a MAPEGUARD UM35 lemezt.

 

Nagy terhelés esetén is bevethetők

A MAPETEX elsősorban beltéri megoldás, és nagy előnye, hogy a legvékonyabb az ilyen célra használható rendszerek közül. A rejtett dilatáció kialakítható vele úgy, hogy csak a dilatációra lógó lapok alá kell helyezni.

A rejtett dilatáció kialakításával a burkolat képes felvenni a hőmozgásokat, miközben a burkolólapokat nem kell elvágni.

A körülbelül 2 mm-es többlet vastagságának köszönhetően ez a szintemelkedés burkoláskor elcsalható. Ilyenkor a mezőben használható egy normál ragasztó is, ami költség- és időhatékony alkalmazás.

A MAPEGUARD UM 35 alkalmas

  • mozgó repedés fölötti burkolásra,
  • vízszigetelésre,
  • valamint rejtett dilatációkhoz.

Mindezek nagy terhelés esetén is bevethetők.

Mindkét rendszerről részletesebb információ és beépítési útmutató megtalálható a https://www.mapei.com/hu oldalon.

Iparági hírekMapei Kft.burkolatragasztásdilatáció

Hírlevél

Hirdetés