2024.03.29, Péntek
Tizenkét milliárd forintos támogatási program indul az építőiparban
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Tizenkét milliárd forintos támogatási program indul az építőiparban

magyarepitok.hu

2020.12.30. 15:32 - Hegedűs Gergely

Az ÉPÍTŐ-5 program célja a kkv-k technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása.

Hirdetés

Ismét meghirdeti a kormány az építőipari vállalkozásokat segítő ÉPÍTŐ-programot - derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből. A tizenkét milliárd forintos támogatási program célja az építőipari ágazat termelékenységének, hatékonyságának növelése. A részleteket Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára jelentette be.


Kiemelt cél a képzések és a digitalizáció terjedése

Boros Anita kiemelte, a nagysikerű ÉPÍTŐ-támogatási programot a kormány ötödik alkalommal írja ki, ezúttal kifejezetten azért, hogy a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt negatív hatását enyhítse.

Az ÉPÍTŐ-5 program célja az építőipari kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása vissza nem térítendő támogatással, amivel javul a vállalkozások hatékonysága, és termelékenysége.

A program a kapacitáshiány csökkentésének érdekében kiemelten kezeli a képzések, továbbképzések támogatását is és a digitalizáció elterjedését az ágazatban.


Az ágazat jól alkalmazkodott a járványhelyzethez

Az államtitkár emlékeztetett, az építőipar kiemelkedő teljesítményt nyújtott 2019-ben. Idén pedig jól alkalmazkodott a járványhelyzethez, ennek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az év második felében folyamatosan javult az ágazat teljesítménye, így októberben már újabb 1,3%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, illetve májushoz képest összesen 11,8%-kal javult a termelés.

Az építőipari termelés értéke októberben folyó áron 389,4 milliárd forint volt, mely az idei második legmagasabb érték. Ez az érték a 2015-ös év havi átlagainak másfélszerese a nyers adatok alapján.


Az építőipar továbbra is stratégiai ágazat

A közlemény szerint az ágazat továbbra is a munkaerő piac meghatározó szereplője, hiszen 2020 októberében több mint 368 ezren dolgoztak az építőiparban:

2020 január-júliusban mintegy 37 ezerrel nőtt az építőiparban alkalmazásban állók száma 2010 azonos időszakához képest.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány az építőipart továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti, ezért hirdették meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv beruházási támogatásait, illetve a lakóingatlan-piacon a jövő év január elsejétől életbelépő támogatásokat. Ezek olyan gazdaságpolitikai intézkedések, amelyek az építőipari vállalkozásaink versenyképességét, a munkahelyek megvédését, és nem utolsó sorban a hazai építőipar további fejlődési lehetőségeit támogatják.

"Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ágazat a gazdaságélénkítő programok és beruházások segítségével a járvány idején is vezető szerepet töltsön be, hiszen az elkövetkező években óriási mennyiségű infrastrukturális beruházást tervezünk, ehhez kíván a kormány segítséget nyújtani az ÉPÍTŐ-5 támogatási konstrukció kiírásával, célja annak támogatása, hogy az ágazat kellő kapacitással, megfelelő technológiai és infrastrukturális feltételekkel rendelkezzen"  – mondta az államtitkár.

A támogatási program részletes tájékoztatója és a kiírás 2021 januárjában fog megjelenni a www.kormany.hu és a www.emi.hu felületén.

 

Iparági híreképítőipartámogatáspályázatok

Hírlevél

Hirdetés