2024.04.17, Szerda
Időt és pénzt takarít meg, aki ezt a tetőszigetelést választja
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Időt és pénzt takarít meg, aki ezt a tetőszigetelést választja

magyarepitok.hu

2021.01.26. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A PROTAN vákuumszelepes tetőszigetelése különösen hatékonyan használható felújításoknál, légtömör aljzatok és nagyon vastag hőszigetelések esetén, ahol nehézkes a mechanikai rögzítés.

Hirdetés

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a PROTAN tetőszigetelési technológiát, melynek különlegessége és egyedisége a vákuumszelepes megoldásban rejlik.

A Protan Vákuumtetők még mindig nem annyira terjedtek el hazánkban, ezzel együtt egyre többen választják a norvég Protan termékeit, jelenleg már több tucat, építészetileg kimagasló épület tetején található meg a Protan által gyártott PVC-alapú tetőszigetelés.

Ezt az anyagot alkalmazták többek közt a BVSC Asztalitenisz csarnok, a szombathelyi Haladás Sportcsarnok, a Sasad Liget lakópark, a budapesti Mohácsi utcai társasház vagy a jelen cikkünk fényképein is látható UTE judo és birkózó sportcsarnokának tetőszigeteléséhez is, melynek tetőszigetelése körülbelül két évvel ezelőtt készült el.

A norvég PROTAN termékeket itthon a PROTAN South East Zrt. forgalmazza, továbbá a Ringi Szolgáltató Kft. segítségével az új, kivitelező szakembereket is betanítja.

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Időt és pénzt takarít meg, ráadásul elegáns is

A nem mindennapi tetőszigetelési alkalmazásról Ringhofer János vezérigazgató és dr. Fejes János értékesítési vezető, a magyarországi PROTAN szakemberei tájékoztatták lapunkat.

A judo sportcsarnok tetőszigetelésének esetében is elkerülték a hagyományos mechanikus rögzítést, ezáltal kedvezőbb áron, gyorsabban és csendesebben történhetett a kivitelezés.

„Időt és pénzt lehet megtakarítani az általunk nyújtott megoldással, ráadásul még elegáns is. A Protan Vákuumtető egy olyan egyedülálló rendszert képvisel, amelynél nem szükséges rögzíteni a szigetelést a tető felületén.  Ez a rendszer ugyanis a szél erejét felhasználva vákuumot képez, amely az új membránt a tetőszerkezet felületéhez rögzíti”

– foglalta össze a két szakember.

Hatékonyan használható nagyon vastag hőszigetelések esetén

Az értékesítési vezető hozzátette: ez az optimalizált tetőszigetelési lehetőség csak a Protan PVC tetőszigetelő membránokhoz kapható. A Protan Vákuumtető mellett szól továbbá, hogy esetében a felhasznált anyag mennyiségével is takarékoskodni lehet, hiszen amíg mechanikus rögzítés esetén 14 centimétert kell számolni az átlapolásra, a vákuum rendszernél 8 centiméter is elég. A magyarázat erre nagyon egyszerű: nem kell átlapolni a dübelek fejét, hiszen azokra nincs is szükség.

Továbbá különösen hatékonyan használható nagyon vastag (60-80 centiméter) hőszigetelések esetén, ahol nehézkes a mechanikai rögzítés.

 

A légtömörség kiemelten fontos

A tetőszigetelés folyamatát így foglalta össze Ringhofer János:

a membránokat rögzítés nélkül kigurítják, összehegesztik, majd a tető kerülete mentén és az áttöréseknél légzáróan rögzítik. A Protan-féle tetőszigetelés a vákuumszelepek segítségével és a szél szívóhatása miatt fixen a tetőn marad akár több évtizeden keresztül is.

A Protan szakemberei kiemelték: mivel ehhez a speciális tetőszigeteléshez a légtömörség feltétlenül szükséges, ezért az új monolit vasbeton tetőkön vagy felújítások alkalmával a legideálisabb a Protan vákuumrendszer alkalmazása. Minden esetben biztosítani kell a légtömörséget. „Ez különösen fontos elem, tömítetlenség esetén nem tud megfelelően működni a vákuumrendszer” – hangsúlyozták.

Galéria

Iparági hírekPROTANtetőszigeteléssportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés