2024.04.24, Szerda
Egy különleges hajó épült a magyar tenger partján
Fotók: Mapei Kft.

Egy különleges hajó épült a magyar tenger partján

magyarepitok.hu

2021.03.07. 08:45 - Kalácska-Nagy Nóra

A Mapei termékeit a homlokzati hőszigeteléshez, a vékonyvakolat képzéshez, a homlokzati hidegburkolat kialakításához és a beltéri hidegburkolatok kiépítéséhez alkalmazták.

Hirdetés

Nem mindennapi formájú társasház magasodik a Balaton-parton. A balatonszemesi Marina Sétányon álló kétszárnyas épület jachtra emlékeztető alakja Török Csongor építészmérnök terveit dicséri. A Mapei megoldásokkal készült épület professzionális hő- és hangszigeteléssel, korszerű nyílászárókkal, talajszondás-hőszivattyús energiaellátással, távvezérelhető gépészeti rendszerekkel rendelkezik, melyet hatalmas üvegfelületekkel, teraszokkal és jakuzzi medencével is elláttak.

Az épület generálkivitelezését a Plusz Építő Kft. végezte el. A házhoz közös használatú úszó- és gyerekmedence, belső kert, napozóteraszok és belső sétány is tartozik.

Az épületben 52 lakást alakítottak ki, s ezek közül 16 a penthouse jelleg szinte valamennyi előnyét is nyújtja, köszönhetően a luxus kivitelezésnek.  

Fotók: Mapei Kft.

Miért hajóforma?

Építészetileg több kihívás is állt a tervező előtt, ami előhívta ezt a nem mindennapi megoldást. Az egyik feladat, amit meg kellett oldani az építésügyi jogszabályozással, a beruházói szándékkal és a környező városrész vizuális jellegével függ össze. A telek, amelyre a luxus társasház épült, nagyobb százalékban beépíthető, mint a környező telkek. Ezenfelül a szomszéd utcák házai földszintesek vagy földszint plusz tetőtér kialakításúak, s az itt megengedett épületmagasság 4 méter. Ugyanakkor a társasház számára engedélyezték a 10 méteres magasságot.

Török Csongor célja az volt, hogy az épület mérete és jellege ellenére is illeszkedjen a kis-üdülős övezeti környezetbe, vizuálisan ne ugorjon ki a térből, harmonikusan és természetesen simuljon az épített környezetbe.

A lépcsőzetesen emelkedő hajó formával biztosítani lehetett, hogy az utcafrontok felől a ház első szintjének magassága passzoljon a környező épített műtárgyak magasságához, illetve az emelkedő, de egyben ritmusosan távolodó forma nagymértékben oldja az új épület tömeghatását.

A hajó formának emellett tartalmi indoklása is van. A tavi panorámához itt hozzátartozik a Tihanyi-félsziget és a Badacsony látványa. S ez a látvány megmutatkozik a kikötő mellett álló luxusház lakásainak ablakaiból és hatalmas teraszairól is. Az épület a Balaton partján áll közel a kikötőhöz és a strandhoz, a ház ennek megfelelő formajegyeket hordoz, ám ezek megfogalmazása nem direkt. A jacht forma tette lehetővé azt a teraszos megoldást, ami valódi penthouse jelleget kölcsönöz az épület alacsonyabb szintjein is számos luxuslakásnak.

Mivel a lakások leginkább nyári használatra épültek, az alulról lépcsőzetesen felfelé törekvő forma óriási, szabad teraszokat, széles balatoni panorámát biztosít a lakótereknek, melyek némelyike önálló kerttel és nyári konyhával is rendelkezik.

Fotók: Mapei Kft.

Kivitelezési megoldások a luxus jegyében

Az épület generálkivitelezését a Plusz Építő Kft. végezte el. Bálint Imre projektmenedzser elmondta, az összetett és tagolt épületforma már a szerkezetépítés során is több olyan megoldást igényelt, ami eltér a kivitelezői rutintól. A kiválasztott megoldásokat a különböző feladatok során az építész által megálmodott épületkép mellett a legmagasabb minőségre és luxuskivitelre törekvés is meghatározta.

A Mapei termékeket a homlokzati hőszigeteléshez, a vékonyvakolat képzéshez, a homlokzati hidegburkolat kialakításához és a beltéri hidegburkolatok kiépítéséhez alkalmazták.

 

4000 négyzetméter homlokzati hőszigetelés és homlokzatképzés

A homlokzati hőszigetelést a Mapei MAPETHERM HŐSZIGETELŐ RENDSZER-ével végezték. A 10 centiméter vastag MAPETHERM EPS hőszigetelő lapokat MAPETHERM RAGASZTÓTAPASZ-szal és EJOT IDK dűbelezéssel erősítették fel a felületre. Az ezután következő simításhoz ugyancsak MAPETHERM RAGASZTÓTAPASZ nyújtott segítséget, amibe MAPETHERM NET hálót ágyaztak a szakemberek.

Ez eredeti tervek szerint az épület homlokzata fehér festékbevonatot kapott volna. A szakmai egyeztetések során azonban megoldást kellett találni arra, hogy a tóparton álló épület homlokzatán, különös tekintettel a ferde homlokzati síkokra, mi nyújthat esztétikai szempontból is tartós megoldást. A tervezői, kivitelezői és építési anyag gyártói, forgalmazói egyeztetések során végül erre is egy közös, összetett megoldás született.

A díszítővakolást a Mapei QUARZOLITE TONACHINO termékével végezték el. A projektre kiszállított anyagot azonban csak külön beszerzéssel sikerült biztosítani, hiszen a megszokott 1,5 milliméteres szemcseszerkezet helyett itt jóval finomabb, 0,7 milliméter szemcseméretű anyagra volt szükség. A Mapei kollégák együttműködésének köszönhetően sikerült egyszerre kiszolgálni az építészeti látványt és a műszaki igényeket is.

„Nyilván az építésznek indokolt az az elvárása, hogy az általa tervezett műtárgy úgy valósuljon meg, ahogy ő azt kitalálta. Ugyanakkor az építés, a létrehozás természetesen rengeteg kompromisszummal jár. A legfontosabb, hogy megtaláljuk azt az anyagot, azt a megoldást, amivel az elképzelést műszakilag is helyesen meg lehet valósítani. Eredetileg festett, homogén, sima homlokzatot képzeltem el. Az alkalmazott apró szemű, nemes vakolatnak köszönhetően ugyanezt a hatást értük el egészében véve, ugyanakkor a látvány mellett ezzel a tartósságot is biztosítani tudtuk”

- mondta el Török Csongor.

A finom szemcseszerkezetű QUARZOLITE TONACHINO felvitele előtt a teljes felületen QUARZOLITE BASE COAT alapozást végeztek a szakemberek. Az eredeti elképzelés helyett használt apró szemcsés vékonyvakolat lehetővé tette, hogy a simítás apró egyenetlenségeit a festéknél jelentősen vastagabb réteg fedje el, és fokozott védelmet biztosítson a homlokzatnak. A minőségi homlokzatképzés mellett a ferde, bizonyos helyeken akár 30° fokos dőlésszöggel rendelkező homlokzati síkokra külön háttér vízelvezető szerkezetet és kompozit fém burkolatot szereltek fel a kivitelezők a biztonságos vízelvezetés érdekében.

Tizenhárom lakás kültéri nyári konyhájának, valamint a kültéri zuhanyzók homlokzatát hőszigeteléssel és hidegburkolattal is el kellett látni. Ezeken a felületeken a Mapei MAPETHERM TILE SYSTEM termékmegoldását alkalmazták: MAPETHERM AR1, MAPETHERM EPS, PLANITOP HDM MAXI, MAPEGRID G 120, EJOT-STR U, ULTRALITE S2.

Fotók: Mapei Kft.

3500 négyzetméter beltéri hidegburkolás

A Mapei hidegburkolati termékei közül ragasztóanyagokat, kent vízszigetelést, fugázóanyagot és hézagtömítőanyagot alkalmaztak a projekten. A lakásokban, a függőfolyosón, a lépcsőkön, a közösségi helyiségekben és a teraszokon került sor hidegburkolatok fektetésére.

A KERAFLEX MAXI S1 ragasztóanyagot a nagyobb méretű lapok (20x120 centiméter, 80x40 centiméter és 60x60 centiméter) padlóra és falra történő ragasztása során alkalmazták, míg az ADESILEX P9 ragasztóanyag a normál és a kisméretű burkolatok (10x20 centiméter, 20x50 centiméter, 12x60 centiméter) alá került.

Egyes teraszok kent szigetelésére a MAPELASTIC szigetelőanyagot alkalmazták a megfelelő MAPENET 150 hálózással. A beltéri vizes helyiségekben a vízszigetelést MAPELASTIC AQUADEFENSE-szel oldották meg. A vízszigetelés folytonosságát beltérben a MAPELASTIC AQUADEFENSE-be, kültéren MAPELASTIC-ba ágyazott MAPEBAND és MAPEBAND EASY hajlaterősítő elemekkel oldották meg. A fugahézagokat KERACOLOR FF FLEX fugázóanyaggal, a csatlakozó és dilatációs hézagokat MAPESIL AC hézagtömítővel töltötték ki.

„A Mapei termékeket is éppen azért választottuk, mert beleillenek abba a minőségbe és innovációs törekvésbe, ami a teljes kivitelezést jellemezte. Több mint húsz éve építünk Mapei-jel, s azt kell mondjam, hogy újra és újra meggyőznek ezek a termékek arról, hogy nem érdemes mással dolgoznunk”

– tette hozzá Bálint Imre.

Fotók: Mapei Kft.

Adatok:

Referencia: Társasház

Mapei termékekkel végzett munkálatok: hőszigetelés, homlokzatképzés, hidegburkolás

Helyszín: Balatonszemes

Kivitelezés éve: 2018-2019

Beruházó: Szemes Marina Ingatlanfejlesztő Kft.

Generálkivitelező: Plusz Építő Kft.

Építész: Török Csongor Építésziroda Kft.

Homlokzati kivitelező: Plusz Építő Kft.

Hidegburkolati kivitelező: Plusz Építő Kft.

Mapei partnerkereskedő: Zengő Alföld Kft.

Mapei kapcsolattartó: Schüszler Miklós, Moretti Szabina

 

Felhasznált Mapei termékek:

Homlokzat: Mapetherm hőszigetelő rendszer: Mapetherm Ragasztótapasz, Mapetherm EPS, EJOT-IDK, Mapetherm Net, Quarzolite Base Coat, Quarzolite Tonachino 0,7; Mapetherm Tile System: Mapetherm AR1, Mapetherm EPS, Planitop HDM Maxi, Mapegrid G 120, EJOT STR-U, Ultralite S2

Hidegburkolás: Keraflex Maxi S1, Adesilex P9, Mapelastic Aquadefense, Mapelastic, Mapenet 150, Mapeband, Mapeband Easy Keracolor FF Flex, Mapesil AC

Iparági hírekMapei Kft.Plusz Építő Kft.Balatonszemes

Hírlevél

Hirdetés