2024.04.23, Kedd
Itt a legjobb megoldás a tetőszellőztetés megoldására
Fotók: Terrán

Itt a legjobb megoldás a tetőszellőztetés megoldására

magyarepitok.hu

2021.05.23. 08:09

Többé nem kell attól tartani, hogy a szellőzőcserepek túlságosan megtörik a tető síkját, és ezáltal rontják az ingatlan esztétikai értékét. A Terrán ugyanis május közepétől a hullámos termékeknél is bevezeti új szellőző megoldását, amelyet a kor igényeinek megfelelően a homogén, letisztult fedésképet szem előtt tartva fejlesztettek ki.

A tető átszellőztetése egyrészt azért fontos, hogy a tetőszerkezetből a pára távozni tudjon, és megelőzzük annak lecsapódását, másrészt nyáron a tető alatti tér klímáját is kellemesebbé teszi. Éppen ezért célszerű a tetőcserép és a tetőfólia közötti forró levegőt elvezetni, mivel így a tetőtér – akár beépített, akár padlástér – kisebb hőterhelést kap, és ennek köszönhetően kevesebb energiaráfordítást igényel a ház hűtése.

A tetőszerkezet megfelelő átszellőztetésére pedig már az építkezés vagy felújítás tervezésekor gondolni kell, hiszen a be- és kilépő levegő áramlását irányított csatornákon keresztül, megfelelő keresztmetszetű légrések kialakításával lehet biztosítani.

A tető anyagszükségletének számításakor ezért nem szabad elfeledkezni a szellőzőcserepekről, hiszen ezek szolgálnak a levegő kivezetésére: a gerinc alatti második sorban ajánlott elhelyezni őket. Így a fedés alatt a levegő akadálytalanul tud áramlani, mégsem kell attól tartani, hogy a tetőszerkezet szélein elmozdulnak a cserepek. Továbbá fontos, hogy minden egyes szarufaközbe kerüljön szellőzőcserép, ezért bizonyos esetekben az élgerinc mentén is szükségessé válhat az elhelyezésük.


Alig látszik, mégis jobban szellőzik

A szellőzőcserepek mennyiségén nem érdemes tehát spórolni, hiszen funkciójukat csak akkor tudják ellátni, ha kellő számban kerülnek beépítésre. Sok építtetőt, felújítót elrettent azonban, hogy a szellőzőívek túlságosan kiemelkednek a tető síkjából, és ezzel rontják a modern összképet. Szerencsére a Terrán újításának hála nem kell többé kompromisszumot kötni! A magyar tetőcserépgyártó vállalat ugyanis a 21. század építészeti igényeire és trendjeire reagálva a sík termékek után a hullámos cserepeinél (Danubia, Synus, Renova Plus és Coppo) is újratervezte szellőző megoldását.

És hogy mitől áttörő ez az újítás?

Míg korábban a szellőzőcserép két különálló félkésztermék utólagos összeragasztásával és festésével készült, a május 17-től kapható cserepet már a szellőző keresztmetszettel integrálva gyártják.

Ráadásul a nagyobb összesített szellőző keresztmetszet révén az új szellőzőcserepek – műszaki tartalmukat tekintve – megelőzik a piacon általánosságban alkalmazott egyéb megoldásokat. Végeredményként egy olyan tetőt kapunk, amely mind technikailag, mind esztétikailag az utolsó részletig tökéletes és stílusos.

(X)

Kirakatépítőipari gyártókTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.tetőcserép