2024.03.28, Csütörtök
KÉSZ Csoport: Összekapta magát az építőipar, kedvező képet mutat a rendelésállomány
KÉSZ Csoport, magyarepitok.hu

KÉSZ Csoport: Összekapta magát az építőipar, kedvező képet mutat a rendelésállomány

KÉSZ Csoport

2021.05.13. 10:41 - Szabó Ákos

Bár márciusban növekedést ért el a magyar építőipar, az első negyedévet még csekély mínuszban zárta a termelés volumene alapján. A március végi rendelésállomány azonban meghaladja az egy évvel korábbi szintet, ez pedig bíztató a jövőre nézve.

Hirdetés

Reagált a KSH ma megjelent építőipari statisztikáira az ágazat egyik meghatározó szereplője, a KÉSZ Csoport. Közleményükben azt írják: átkapcsolt márciusban a magyar építőipar, amely felemásan nyitotta a 2021-es évet, pedig a járvány magyarországi megjelenéséig lendületes növekedést mutatott. 2017-ben közel 30 százalékkal, majd 2018-ban és 2019-ben is 20 százalékkal nőtt a termelés volumene éves szinten, majd részben a pandémia kedvezőtlen hatásai miatt 2020-ban bő 9 százalékos visszaesést könyvelhetett el a szektor.

Idén márciusban az építőipari termelés volumene 4,3 százalékkal nőtt éves összevetésben, az előző hónaphoz képest pedig 11,5 százalékos bővülés következett be.

A növekedésben szerepet játszik, hogy tavaly márciusban és idén februárban gyengén szerepelt az ágazat.

 

Márciusban jött meg az igazi lendület

„Az utóbbi hónapokban hektikusan alakultak az építőipari statisztikák. A januári 7 százalékos növekedést követte a több mint 17 százalékos februári visszaesés, most pedig 4 százalékot meghaladó az éves növekedés. Az első negyedévet mindezeknek köszönhetően 2 százalékos mínuszban zárta az ágazat” - mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója. Hozzátette:

„A hosszú távú teljesítményre vonatkozó adatok szerint márciusban a termelés volumene közel 56 százalékkal haladta meg a 2015-ös havi átlagot. Bár ennél voltak jobb adatok a járvány magyarországi megjelenése előtt, ha sikerül a márciusi lendületet megtartani, akkor ledolgozhatja a hátrányt és növekedésbe kapcsolhat a szektor.” 

Vida Tamás szerint a szektor következő időszakban várható teljesítménye szempontjából kedvező a szerződés- és rendelésállományok alakulása. Március végén az építőipari szerződésállomány volumene 13 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a szerződésállomány értéke pedig március végén meghaladta a 2600 milliárd forintot.

 

Az építőipari beruházások szerepe kiemelkedő

A KÉSZ Csoport vezérigazgatója szerint a járvány okozta gazdasági visszaesés utáni újraindulásban fontos szerepet kaphatnak az építőipari beruházások. A szektor növekedését segíthetik a következő időszakban induló állami és uniós forrásokon alapuló fejlesztések, kivitelezések. 

Iparági hírekKÉSZ Csoportépítőipari beruházásKSH

Hírlevél

Hirdetés