2024.03.29, Péntek
Sikeres volt a KÉSZ Csoport kötvénykibocsátása: új beruházások és kapacitásbővítések jönnek
Fotó: KÉSZ Csoport

Sikeres volt a KÉSZ Csoport kötvénykibocsátása: új beruházások és kapacitásbővítések jönnek

magyarepitok.hu

2021.06.16. 09:59 - Szabó Ákos

22 milliárd forintnyi tőke érkezett Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportjához.

Hirdetés

Sikeresen zárult a KÉSZ Csoport kötvénykibocsátása: a vállalat a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának keretében 20 milliárd forint értékben kínált fel és összesen pedig 22 milliárd forint értékben bocsátott ki értékpapírokat - derül ki a csoport sajtóközleményéből.

Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportjának keddi zártkörű aukciója túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves átlagos hozammal vásárolták meg a fix kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A befektetők mintegy 30 milliárd forint értékben adtak be ajánlatot, ami meghaladta a felajánlott mennyiséget és végül 22 milliárd forint értékben túljegyezték a kötvényeket.

A friss tőkét a KÉSZ Csoport új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.

Az intézményi befektetők 440 darab, egyenként 50 millió forint névértékű, fix kamatozású, 10 éves futamidejű, az ötödik évtől amortizálódó kötvényt vásároltak meg 2,61 százalékos éves átlagos hozammal, míg a kupon mértéke 2,8 százalék. A kötvénykibocsátás megszervezésében befektetési szolgálatóként az OTP Bank vett részt.

 

A KÉSZ Csoporté a hazai építőipar legjobb vállalati besorolása

A Magyar Nemzeti Bank a 2019-ben elindult Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében 1150 milliárd forint keretösszegben a nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó, minimum B+ minősítéssel rendelkező kötvényeket vásárol. A kötvénykibocsátáshoz szükséges hitelminősítés során a KÉSZ Csoport mind vállalatként, mind pedig a kötvényre BB minősítést kapott, amivel az építőipar legjobb vállalati besorolását mondhatja magáénak.

 

A gazdaság újraindításában is fontos szerepe van a kötvényprogramnak

A cégcsoport konszolidált árbevétele 2020-ban jelentősen, mintegy 120 milliárd forintra növekedett. Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója a tranzakciót értékelve azt mondta:

„A kötvénykibocsátásból befolyó friss tőkét új beruházásokra, kapacitásbővítésére és hatékonyságnövelésre fordítjuk. Ezzel is hozzájárulva a járvány miatt visszaeső gazdaság újraindításához”.

A járvány okozta gazdasági visszaesés utáni újraindulásban ugyanis fontos szerepet kaphatnak az építőipari beruházások. Az ágazat jó teljesítményét mutatja, hogy az év első negyedévében a GDP a múlt év utolsó három hónapjához viszonyítva 2 százalékkal nőtt, ezen belül az építőipar 6 százalékos növekedést mutatott. A hullámzó havi adatok ellenére szintén kedvező az építőipar jövőbeli teljesítményét nézve, hogy április végén az építőipari szerződésállomány volumene közel 13 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Iparági hírekKÉSZ Csoportiparági elemzésépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés