2024.04.16, Kedd
Tovább tart az építőipar ingadozása
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Tovább tart az építőipar ingadozása

mti

2021.06.15. 09:48 - Hegedűs Gergely

A márciusi növekedés után áprilisban ismét csökkenés jelentkezett, éves szinten minimálisan marad el a tavalyi kibocsátástól az ágazat.

Hirdetés

Áprilisban az építőipari termelés 7,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és munkanaphatással kiigazítva 7,3 százalékkal kisebb volt a márciusinál - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusi termelési érték folyó áron 329,9 milliárd forint volt, míg egy évvel ezelőtt ugyanez 326,5 milliárdra rúgott a KSH adatai szerint.

Az év első négy hónapjában 3,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Márciusban még 4,3 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és 11,5 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.


A hóvégi szerződésállomány növekedést, az új szerződések csökkentést mutatnak

Áprilisban az épületek építése 0,8 százalékkal, az egyéb építményeké 14,5 százalékkal esett vissza éves összevetésben. A három építőipari ágazat közül az épületek építésének termelése 6,2 százalékkal, az egyéb építmények építése 26,1 százalékkal lett kisebb. A speciális szaképítésben 7,8 százalékkal nőtt a termelés.

Az építőipari termelés áprilisi érték 329,9 milliárd forint volt, aminél idén csak januárban volt kevesebb, alig haladta meg a decemberi érték 68 százalékát.

Az áprilisban  megkötött új szerződések volumene 15,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,0 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 9,9 százalékkal volt alacsonyabb. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállománya 12,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magasépítési szerződések volumene 22,9 százalékkal a mélyépítési szerződéseké 6,7 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Iparági híreképítőipariparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés