Iparági hírek

Jelentősen növelte árbevételét, és új telephelyet épít a Tam-Bau

2016.02.19

Technológia fejlesztésének köszönhetően tavaly jelentős projektekben tudott részt venni, és 30 százalékkal növelte bevételeit a tamási székhelyű Tam-Bau Kft. A magyar tulajdonú építőipari vállalat új telephelyet épít önerőből mintegy 400 millió forintos beruházással.

ASSA ABLOY: máris pörög az építőipar

2016.02.18

A világ vezető biztonságtechnikai szállítójának magyarországi leányvállalata máris érzi a CSOK kedvező hatását. ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezetője ugyanakkor a turizmus bővülésében és az Airbnb típusú szálláskiadások terjedésében is húzóerőt lát.

Hatmilliárdos évet hozott a mélyépítés a szekszárdi Alisca Baunak

2016.02.16

A magyar tulajdonú Alisca Bau családias kisvállalkozásból nőtte ki magát középvállalattá, mely tavaly 20 százalékos növekedéssel elérte a hatmilliárdos árbevételt.

A lakások kevesebb mint tizede alkalmas a 10+10 milliós CSOK-ra

2016.02.12

Adott a feladat az építőipar számára: jelenleg országos szinten az ingatlanoknak mindössze 9 százalékára lehet az új ingatlanokra vonatkozó 10+10 millió forintos támogatást igényelni. A szűkös kínálat miatt eddig csupán a vásárlások 15 százaléka érintett új lakásokat, a jövőben viszont ezek a tranzakciók kerülnek túlsúlyba az elemzők szerint.

Ez biztosítja, hogy ne szálljanak el az építkezések

2016.02.08

A kormány és az építész kamara megegyezett arról, hogy közösen dolgozza ki a megszűnő építési engedélyt helyettesítő rendszert. Az építtetőnek kötelező lesz tervezőt alkalmaznia, akinek hatszor kell ellenőriznie az építkezést. Az építész egyszerűsített kiviteli tervvel jelenti be az építkezést, és a felelősséget is ő viseli a tervek megvalósulásáért, illetve az építési szabályok betartásáért. A kamara és a kormány új településképi törvényt készít.

Kiderült, ki építi fel a szombathelyi sportkomplexumot

2016.02.02

Szombathelyen 8600 fős focistadion és multifunkciós sportcsarnok épül két kézilabdapályával, birkózó, ökölvívó és konditeremmel. A klub mind a 12 szakosztálya otthonra lel, továbbá sportmúzeum és szurkolói shop is létesül. A tervek szerint a szabadidős és élsportok mellett a koncertek és családi programok teret kapnak.

A MÁÉSZ áfavisszaigényléssel támogatná az energetikai felújításokat

2016.01.29

Az otthontámogatásra bevezetett áfacsökkentés és áfavisszaigénylés kiterjesztését javasolja a kormánynak a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség. Az előbbinek az időtartamát tolnák ki, míg utóbbit a lakásépítés mellett bevezetnék az energetikai felújításra is. A szövetség elnöke szerint a felújításoknál jelenleg nagyon sok a feketemunka és a feketén, Szlovákiából vagy máshonnan „áfátlanítva” behozott termék – derül ki a Magyar Idők cikkéből.

Creaton: szolnoki és budapesti épület 2015 legjobba

2016.01.27

A közel kétmillió forint összdíjazású pályázaton kerámia tetőcseréppel, illetve Equiton szálcement homlokzatburkolattal kivitelezett épületek versenyeztek.

Az Opten biztos benne, hogy beindul az építőipar

2016.01.22

A szigorú szabályozás javította az adófegyelmet, és visszaszorította a cégek szándékos bedöntést az építőiparban – derül ki az Opten elemzéséből. A cégek száma negatív rekordot döntve csökkent 2015-ben, ugyanakkor az adósságok miatti felszámolási eljárások aránya felére mérséklődött 2012-höz képest.

MEHI: az otthonfelújítási lázhoz uniós forrás is kell

2016.01.20

A pusztán hitelalapon történő támogatás kevés lesz egy felújítási hullámhoz a családok otthonainak energetikai korszerűsítésénél - állítja egy közvélemény-kutatásra hivatkozva a MEHI és az Energiaklub. A felmérés szerint a lakosságnak az uniós pályázati forrásokra is szüksége van ahhoz, hogy a felújítás mellett döntsön.

NGM: fel van adva a lecke az építőiparnak

2016.01.15

BIM: tényleg megváltoztatja az építőipart egyetlen fejlesztés?

2016.01.14

Sejtelmes üzenettel várják az építőipar szereplőit a január 28-i BIM Konferencia szervezői. Vannak, akik hallottak valamit a BIM-ről, vannak, akik még semmit. Úgy néz ki, az utóbbiak tábora zsugorodásra van ítélve.

Egyszerű bejelentés: lehet, hogy mégse annyira egyszerű?

2016.01.13

Egyszerűbbek és olcsóbbak lesznek az építkezések a 300 négyzetméter alatti új lakóépületek jogszabályváltozása miatt, ám egyelőre rengeteg a kérdőjel. A kérdések megválaszolására félnapos Építési jogi konferenciát szerveznek a Szent István Egyetemen.

Több ezer magyart várnak a felsőőri építőipari vásárra

2016.01.12

Az osztrák-magyar határhoz közeli kisvárosba 300 építőipari cég készülődik, köztük számos magyar vállalat. A vásár fókuszában az építésen kívül a szakszerűen végzett bontás, az energiahatékonyság, az épületek komfortjának növelése, és az „intelligens ház" áll. A vasi kamara standjára épült tárgyalóban a magyar cégek képviselői tarthatnak megbeszéléseket partnereikkel és vevőikkel.

Építőipar egy picit másképp

2016.01.08

Az építési szakma minden területének képviselőit várja a Lurdy Házban január 21-ére meghirdetett Építem a házad Klubkonferencia. A szervezők több szokatlan elemet ígérnek, a szűkebb értelemben vett szakma mellett a kóklerekkel vívott háború és a panaszkodást felváltó megoldáskeresés is teret kapott a beharangozóban.

Hat órán át emelték az úszópalota 2400 tonnás tetőszerkezetét

2016.02.19

A Market Építő 16 darab számítógéppel vezérelt hidraulikus pumpával, egy hazánkban eddig nem alkalmazott technológiával rakta fel a Dagály sportkomplexum tetőszerkezetét, amit előtte a földön szereltek össze. A magyar kivitelező másokhoz képest feleannyi idő alatt építi a vizes vb helyszínét, de még erre a feszes ütemtervre is rávert hat hetet.

A lakásépítés hozhatja egyensúlyba az építőipart

2016.02.17

A kiegyensúlyozottabb működés felé léphet az ágazat a lakásépítések beindulásával az ÉVOSZ elnöke szerint. Koji László 50-50 százalékos megoszlást tartana egészségesnek a lakossági és állami megrendelések között, ugyanakkor az 5-6 százalékos jövedelmezőségi mutatót is növelné az építőiparban.

„A semmiből nőnek ki cégek” – így reagálhat az építőipar

2016.02.15

Az építőipar fizikai munkásainak bérei egyelőre messze elmaradnak az országos átlagtól, az utóbbi időben viszont egyre közelítik azt, és akár utol is érhetik. Az ágazat szabad kapacitása ugyanis kevés a felpörgő ingatlankereslethez, így elkerülhetetlen a béremelés és a szakmunkások hazacsábítása. Az ÉVOSZ 1400 milliárd forintos többletmegrendelést vár a kormány intézkedéseitől, ugyanakkor számításaik szerint a béremelések miatti drágulás egy új ház építésénél 40 százalékot elvesz az áfacsökkentés kedvező hatásából.

Három százalékos bővüléssel zárt tavaly az építőipar

2016.02.12

A december 2,3 százalékos, a 2015-ös év 3 százalékos növekedést hozott az iparágnak. Az új szerződések volumene tovább erősödött, ám a szerződésállomány így sem érte utol az egy évvel korábbit. Az épületekre vonatkozó szerződéseknél emelkedő a trend, a mutatót az egyéb építmények visszaesése rontotta le a magas bázishoz képest kevesebb út- és vasútépítés miatt.

Így fog kinézni a megújuló CSOK

2016.02.08

A beígért két kormányrendelet csak pár nap múlva válik ismertté, a kormányzati csatornákon azonban több információ is érkezett az otthonteremtési támogatásról. A használt lakások is célkeresztbe kerültek, tizenegy tételben listáztuk az új információkat.

Jól halad a Westbau a CBA nagybani piacával

2016.02.01

A kivitelező West Hungária Bau Kft. elkészült a 12 ezer négyzetméteres csarnoképülettel a CBA 9 milliárdos beruházással épülő országos logisztikai központjában.

Tizenhárom éves szünet után befejezik a ZTE új arénáját

2016.01.28

A kivitelező ZÁÉV Zrt. csütörtökön elkezdi, és várhatóan decemberben fejezi be az 1,25 milliárdos beruházást. 11 200 férőhelyes nemzetközi szintű stadion épül.

Három beruházással indítja az évet a Market Építő

2016.01.25

Egy nagyívű telephelybővítésről, egy BMW-MINI kiállító szalon és egy nyílászáró üzem építéséről adott hírt a magyar tulajdonú magasépítő cég honlapja. A munkálatok Pásztón, Budapesten és Pákozdon indulnak meg.

Egyetlen döntés megháromszorozta a CSOK-os lakások számát

2016.01.21

Eltörölték a 30 millió forintos értékhatárt a CSOK-ban adott kedvezményes 10 millió forintos hitelnél. A döntés után 6000 újépítésű ingatlan felel meg a feltételeknek. A visszafizetések kritériumai ugyanakkor maradnak a devizahitel-lufihoz hasonló jelenség elkerülésére.

CSOK-hoz jutnak a közmunkások is, eltörlik a 30 milliós határt

2016.01.18

Az ÉVOSZ elnöke felkészültnek minősítette az építőipart az otthontámogatás miatt várható keresletnövekedésre, ugyanakkor szerinte több hullámban éri el az országot az élénkülés. A CSOK jelenlegi rendszere várhatóan két ponton is módosulni fog: kiterjesztik a közmunkásokra, és drágább ingatlanokra is igényelhető lesz a 10 millió forintos kedvezményes hitel.

Építőipar 2015: szerény bővülés felé mutatnak az adatok

2016.01.15

Az építőipari termelés tavaly novemberig 2,8 százalékkal bővült 2014 azonos időszakához képest. Az új szerződések száma 14,7 százalékkal nőtt novemberben, ám a három hónapja tartó növekedése ellenére a szerződésállomány jelentősen elmarad az egy évvel korábbitól. Az építőipari szektorban 275 ezren dolgoznak, tavaly 11 hónap alatt 11 ezerrel bővült a foglalkoztatottság. Az épületek építése ágazat és speciális szaképítésé egyaránt bővült, az egyéb építményeké visszaesett, az ÉVOSZ elnöke ezzel egybecsengően trendfordulóról beszélt.

Mapei: 20 százalékos forgalomnövekedés és milliárdos új beruházás

2016.01.14

Az építőipari segédanyagokat gyártó cég 2015-ben közel került a 10 milliárdos belföldi forgalomhoz. Az idei évre sóskúti üzemének duplájára bővítését tervezi a Mapei Kft., melynek ügyvezetője szerint jók az építőipar kilátásai 2016-ban.

ÉVOSZ: 40 ezer új ingatlan épülhet a CSOK-kal 2018-ig

2016.01.13

Koji László szerint az építőiparban van elegendő kapacitás és szakember az új otthonteremtési programmal jelentkező többletre, a szakmunkásokat azonban jobban meg kell fizetni.

Lakásáfa: óriásit ugrottak a készházak megrendelései

2016.01.11

Már január elején annyi a munka a készházgyártóknál, mint tavaly egész évben volt, gondot okoz ugyanakkor a szerelőcsapatok hiánya. Az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke a szerelők hazacsábítását javasolja. Az ehhez szükséges munkabéremelés szerinte 40 százalékkal csökkentené az áfacsökkentésből adódó árelőnyt.

Közbeszerzési törvény: vannak-e kiskapuk?

2016.01.08

Az új szabályozás elvileg véget vet annak a gyakorlatnak az építőiparban, hogy munkavállalóval alig rendelkező cégek nyerjenek közbeszerzési eljárásokat, miközben a teljesítést alvállalkozókra bízzák. Egy jogi elemzés arra kereste a választ, hogy mindez mennyire működhet a gyakorlatban.