2024.03.29, Péntek
A déli körvasút kiépítésével a fővárosiak és az ingázók is jól járnak - videó

A déli körvasút kiépítésével a fővárosiak és az ingázók is jól járnak - videó

2020.03.30. 08:20

Az autók okozta légszennyezés és a dugók ellen sokat lehet tenni a vasút fejlesztésével. A Déli Körvasút fejlesztésével ez a cél: kevesebb autó és kisebb levegőszennyezés. Az elmúlt 100 év legjelentősebb budapesti vasúti fejlesztésével a vasút versenyképessé válhat Budapest közlekedésében és az új megállókkal és sűrűbb vonatokkal nem csak az ingázók, hanem a városban közlekedők is jól járnak.

A Déli körvasút fejlesztése évtizedek óta az első olyan vasúti beruházás, amely nemcsak az elővárosokból ingázókat, de a budapestieket is szolgálja. A fejlesztés során Kelenföld és Ferencváros között egy – bizonyos szakaszokon két – új vágányt és három új, XXI. századi megállót építenek. A 11. kerületi Nádorkert a budai fonódó villamoshoz és az Infoparkhoz, a Soroksári út környezetében lévő Danubius a dunaparti területekhez és a HÉV-hez, a Népliget megállóhely pedig az M3 metróhoz, az Üllői úthoz teremt majd közvetlen kapcsolatot.

 

A fejlesztésről a Budapest Fejlesztési Központ egy szemléletes animációs filmet is készített.

A Déli körvasúton 10-15 percenként járhatnak majd a vonatok, összekötve ezzel az érdi, a budaörsi és a környező budai agglomerációt, Budafok-Nagytétényt, Kelenföldet, az újbudai egyetemvárost, valamint a Soroksári út térségét és a Déli Városkaput, a Népliget térségét Kőbánya-Kispesttel, a reptérrel és a pesti agglomerációval. A fejlesztésnek köszönhetően a vasút sokkal versenyképesebbé válhat, így Budapest jelentős közúti forgalomtól és ennek révén légszennyezéstől mentesülhet.

 

 

A Déli körvasút fejlesztésének köszönhetően a vasút mellett – elsősorban a Hamzsabégi, a Sárbogárdi és a Dombóvári úton – élők életminősége javul, itt ugyanis Magyarország legmodernebb zajvédő fala épül fel, és a vasút jelenlegi zaja várhatóan a felére csökken majd. A beruházásnak köszönhetően megújul a Hamzsabégi park is: a kivágott fákat a fejlesztés által érintett területen és a kerületben mintegy 2000 új fával pótolják, a park új funkcióiról pedig a lakók bevonásával, közösségi tervezés keretein belül döntenek.

A cikk Budapest Fejlesztési Központ Támogatásával jelent meg.

KirakatBudapest Fejlesztési Központ (BFK)Déli körvasútvasútfejlesztésÚjbudaFerencvárosSoroksár