2024.04.19, Péntek
A hazai építőiparban elsőként indít körforgásos gazdálkodást a Masterplast
Fotók: Masterplast

A hazai építőiparban elsőként indít körforgásos gazdálkodást a Masterplast

Masterplast

2020.07.16. 07:30

Az európai szabályozási irányelvekkel összhangban várható a hazai jogszabályok változása, ami több területen is szigorítást és költségnövekedést hozhat az építőiparban keletkező hulladékok kezelésével kapcsolatban.

A Masterplast „Hungarocell Zöld Program” néven a hazai építőiparban elsőként indítja el körforgásos gazdálkodási rendszerét. Az egyedülálló program lényege, hogy a Masterplast az általa értékesített Hungarocell polisztirol és XPS termékek felhasználása során keletkező, fel nem használt vágott anyagokat visszagyűjti, majd feldolgozza, és újból hőszigetelő anyagot állít elő belőle.

 

 

Hulladékkezelés: szigorodó szabályozás, növekvő költségek

Az európai szabályozási irányelvekkel összhangban várható a hazai jogszabályok változása, ami több területen is szigorítást és költségnövekedést hozhat az építőiparban keletkező hulladékok kezelésével kapcsolatban. A hatósági jogkörök bővítése mellett, az építési hulladékok lerakási díjainak markáns emelkedésére, az illegális lerakás szigorúbb büntetésére, de a gyártói felelősség hangsúlyosabb megjelenésére is számíthatnak az iparág szereplői.

A lerakási díjak drasztikus emelkedésével előtérbe kerül az újrahasznosítás lehetősége, amiben fontos szerep hárul a gyártókra. A felhasználás során keletkező maradék anyagok körkörös gazdálkodási rendszerekbe szervezésével ugyanis jelentős mennyiségű hulladékképződést lehet megelőzni.

 

Több, mint gondolnánk

A jelenlegi építési gyakorlatban a polisztirol anyagok felhasználása során a méretre vágásból keletkező káló mértéke elérheti az 5 százalékos arányt, ami más megoldás nélkül hulladékká válik. Becslések szerint évente akár a 100 ezer köbméteres mennyiséget is elérheti az így keletkező hulladék, ami a jelentős mértékű környezetterhelés mellett komoly hulladékkezelési költséget is jelent a kivitelezők számára.

A tiszta, vágott, fel nem használt polisztirol azonban értékes alapanyagként is szolgálhat újrahasznosított szigetelőanyag gyártásához. A Masterplast palettáján 2002 óta megtalálható Thermobeton ilyen termék, amely újrahasznosított alapanyagból előállított hőszigetelő könnyűbeton.

 

A Masterplast válasza: Hungarocell Zöld Program

A Masterplast a hazai építőiparban elsőként kívánja egyedülálló szolgáltatásként bevezetni, hogy az általa eladott polisztiroltermékek felhasználása során keletkező tiszta, vágott anyagot visszaveszi és feldolgozza, támogatva ezzel a körforgásos gazdálkodást.

A programmal már az első évben mintegy 10 ezer köbméter vágott polisztirol begyűjtését és feldolgozását célozta meg a magyar gyártó, amiből így nem válik környezetet terhelő hulladék, hanem olyan újrahasznosított termék lesz, amely tovább csökkenti az épületek energiaigényét.

„Úgy gondoljuk, hogy a Hungarocell Zöld Programmal példamutató és meghatározó mérföldkövei leszünk a körforgásos gazdálkodás megteremtésének a magyar építőiparban” – mondta el Pécsi László, a Masterplast Hungária Kft. cégvezetője.

 

 

KirakatMasterplasthulladékKörnyezetvédelemhőszigetelés