2024.03.29, Péntek
A Laki Épületszobrász újította fel a mádi zarándokhelyet
MTI

A Laki Épületszobrász újította fel a mádi zarándokhelyet

kozbeszerzes.hu, MTI

2016.07.25. 11:47 - Antal Zsófia

A Borsod megyei zsinagóga és rabbiház európai uniós támogatásból újult meg, az épületben kiállítás és zarándokszállás is helyet kapott.

Hirdetés

Átadták a megújult zsinagógát és rabbiházat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon. A felújítás az Észak Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) Utazás a Zsidó örökségben Észak-Magyarországon elnevezésű projektjén belül történt.

Az összesen 525 milliós felújítási projekthez az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 460 millió forint európai uniós támogatást kapott.

A fenti összegből 195 millió forint volt építési beruházás, melyet a Laki Épületszobrász Zrt. használt fel a tető és a falazatok újjáépítésére illetve javítására, új vasbeton lemezfödém építésére, valamint a terület rendezésére. A cég a közelmúltban más kulturálisan jelentős épület felújítását is elvégezte: még márciusban fejezték be a szintén Borsod megyei füzéri vár rekonstrukcióját.

A 19. században épült rabbiház a Csodarabbik útja elnevezésű, 150 kilométer hosszú észak-magyarországi zsidó zarándokút kezdő és befejező állomása. A beruházás részeként a háromszintes, nyolcszáz négyzetméteres épületben helyet kapott egy interaktív kiállítás, amely az egykor a környéken élő zsidó családok életét mutatja be. A rabbiházban a kiállítótér mellett kialakítottak egy 32 ember befogadására alkalmas zarándokszállást is, amely vallási hovatartozástól függetlenül fogadja a jövőben a zarándokokat, turistákat, továbbá gyerektáborok, ifjúsági és közösségi rendezvények helyszíneként is szolgál majd.

műemlékfelújításMi épül?templomfelújításturizmusMád

Hírlevél

Hirdetés