2024.04.18, Csütörtök
Elérték a csúcsot a fejlesztések a Hármashatár-hegyen
MTI

Elérték a csúcsot a fejlesztések a Hármashatár-hegyen

parkerdo.hu

2016.07.14. 17:08 - Antal Zsófia

Négy éve tartó fejlesztési program ért véget a Budai-hegységben: átadták a turistaházat és a Guckler-kilátópontot is. Emellett rendezvényközpont és erdei iskola várja a látogatókat.

Hirdetés

A Pilisi Parkerdő Zrt. legújabb, 120 millió forintos beruházásával hazai forrásból tovább bővült a Hármashatár-hegyen rendelkezésre álló turisztikai paletta: 38 férőhelyes turistaházat adtak át, ez a négy éve elkezdett fejlesztések csúcspontja.

Az egykori pilótaotthonként funkcionáló, teljesen újjászületett Hármashatár-hegyi Turistaház Koller József Ybl-díjas tervező munkája. A vendégek rendelkezésére áll 12 kétágyas, egy 8, illetve egy 6 ágyas szoba és egy közösségi helyiség is, teljesen felszerelt konyhával. A turistaházat az érdeklődők ez év őszétől vehetik először igénybe.

A turistaház ünnepélyes átadása csütörtökön történt, s ezzel egy időben az április óta már látogatható, 31 millió forintból épült Guckler Károly-kilátópont avatására is sor került. A kilátó névadója az Erdészeti Hivatal egykori vezetője, fővárosi erdőmester, erdész szakember.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2012-ben kezdte meg a Hármashatár-hegy újjászületésével kapcsolatos munkálatokat. A cél az volt, hogy ZöldBázis Turistaközpont néven egy korszerű ökoturisztikai létesítményt hozzon létre, amely méltó módon tiszteleg a terület repüléstörténeti hagyományai előtt. Ezt követően, 2013 őszén indult a hármashatár-hegyi Erdő Ajándéka Erdei Iskola kialakítása, amelyet 2014 tavaszán adtak át. 2014-ben a Hangár Bistro kialakítása, felújítása és a rendezvényhangár tetejének korszerűsítése került napirendre, 2015-ben pedig a kilátópont és a turistaház építése kezdődött el. A beruházásoknak köszönhetően tehát mára rendezvényközpont, étterem, erdei iskola, kilátópont és most már egy minden igényt kielégítő turistaház is várja a látogatókat.

2010 óta a 22 állami erdészetben több mint 15 milliárd forint közjóléti fejlesztés valósult meg – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az átadón. Egyebek közt 40 új kilátót, 16 szálláshelyet, 9 erdei iskolát, száznál is több erdei kiránduló- és pihenőhelyet alakítottak ki, illetve felújítottak 12 kilátót, 50 szálláshelyet, 20 erdei iskolát és 60 kiránduló- és pihenőhelyet.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tavaly a fővárosban és környékén csaknem 65 ezer hektár erdőterületen mintegy 20 millió látogatót regisztrált, és 750 kilométer karbantartott turista hálózatot kezel.

Mi épül?turizmuskilátók

Hírlevél

Hirdetés