2024.04.26, Péntek

Hirdetés

A Market napokon belül elkezdi a bontást a Kossuth téren
kozep.bme.hu

A Market napokon belül elkezdi a bontást a Kossuth téren

MTI

2016.09.07. 09:25 - Antal Zsófia

Még nyár elején döntöttek a MTESZ-székház elbontásáról és újjáépítéséről. A most induló bontás tavaszra, az építkezés pedig 2018 második felére készül el, a metrómegállót bizonyos időszakokra lezárják majd.

Hirdetés

Kezdődhet a budapesti Kossuth téren a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) egykori székházának bontása, miután eredményesen zárult a munkálatokra kiírt beszerzési eljárás - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke kedden. A Kossuth téri metrómegálló felett található épület bontásának teljes költsége 700 millió forint lesz, a nyertes a legalacsonyabb árat ajánló Market Zrt. lett. A kivitelezési szerződést a felek aláírták.

A tervek szerint a bontás 2017 márciusában fejeződik be, majd az új irodaépület építésével folytatódik a kivitelezés. A Kossuth tér arculatába illeszkedő, az eredeti, Hültl Dezső által 1928-ban készített homlokzati terveknek megfelelő, de minden más szempontból korszerű irodaház várhatóan 2018 második felében készül el.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője korábban elmondta: az épület Duna felé néző homlokzatára 1928-ban nem született terv, de ennek a homlokzatnak is illenie kell a környező épületek stílusához. A MTESZ volt székháza magán viseli a '60-as, '70-es évek esztétikai arculatát, amikor már nem foglalkoztak az 1928-as szabályozással, miszerint a Kossuth tér északi és déli térfalának is egységesnek kell lennie. Azért döntöttek a bontás mellett, mert bár az épületen szép elemek is vannak, annak egésze kifejezetten rossz anyagokból van.

A 2-es metró épület alatti megállóját az utasok egyelőre zavartalanul használhatják, de Wachsler Tamás ismertetése szerint a metrómegállót a bontásnál várhatóan november végétől három hónapra lezárnák, majd később az építkezésnél is.

Market Építő Zrt.Mi épül?Steindl Imre programiroda

Hírlevél

Hirdetés