2024.03.28, Csütörtök
Megerősítették a Torna-patak vörösiszap-katasztrófában meggyengült gátját
MTI

Megerősítették a Torna-patak vörösiszap-katasztrófában meggyengült gátját

MTI

2016.09.12. 11:29 - Antal Zsófia

1,6 kilométer hosszan öt zsilip segítségével megerősítették Devecsernél a Torna-patak gátját, amely most biztos védelmet nyújt a villámárvizek ellen.

Hirdetés

Megerősítették és megemelték a Torna-patak gátját, amely a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás során meggyengült - közölte Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken. A vörösiszap-katasztrófa után, 2011-ben elvitték a területről a szennyezett földet, ennek következtében a gát alacsonyabb lett, ezért volt szükség a megerősítésre.

A munkálatok 45 millió forintba kerültek, s a Belügyminisztérium támogatásával, a Dél-Dunántúli Vízépítő Zrt. kivitelezésében valósultak meg.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy tavaly májusban és októberben kétszer annyi csapadék hullott, mint amennyi a sokéves átlag, ezt a Torna-patak medre nem volt képes elvezetni. Az elmúlt három hónapban azonban sikerült elvégezni a szükséges munkálatokat, öt zsilipet építettek és megépült egy út is a patak mellett.

A térségben gyakoriak a villámárvizek, amelyek bár gyorsan távoznak, jelentős pusztítást hagynak maguk után. Az 1,6 kilométer hosszan megerősített meder korábban a villámárvizek által leginkább veszélyeztetett szakasz volt.

Mi épül?építőipari cégekárvízvédelemDevecser

Hírlevél

Hirdetés