2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Ötven éve várt árvízvédelmi beruházás indul meg Szombathelyen
(fotó: torony.hu - illusztráció)

Ötven éve várt árvízvédelmi beruházás indul meg Szombathelyen

mti

2016.09.15. 10:13 - Hegedűs Gergely

Egymillió köbméteres tározóval erősítik meg a város és öt további település árvízvédelmét. A projektben épülő 400 méteres völgyzárógát legnagyobb magassága megközelíti a 8 métert.

Hirdetés

Több mint 2 milliárdos beruházásban árvízcsúcs-csökkentő tározó épül Szombathely árvízvédelmének megerősítésére. A dozmati víztározó a Modern Városok Program keretében kormányzati forrásból jön létre.

A projektről beszámolva Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere elmondta, az Aranypatak mederrendezésével megépülő dozmati tározó Szombathely mellett Torony, Sé, Balogunyom, Sorkifalud és Zsennye árvízvédelmét is szolgálja majd.

 

Turisztikai és ökológiai szerepe is lesz

A beruházásban Dozmat község nyugati határa felett, az Arany patakon épül 400 méteres völgyzárógát, melynek legnagyobb magassága megközelíti a 8 métert. A 44 hektáros tározó mintegy 1 millió köbméter víz befogadására lesz alkalmas. A projektben 7,1 hektár vízfelületű állandó vizű tavat alakítanak ki, a tó otthont adhat a vízi élővilágnak és a madaraknak, növelheti Dozmat község turisztikai vonzerejét és lehetővé válik a Szombathelyi csónakázó tó vízpótlásának javítása is.

A megvalósítás a tervezés fázisában van, a kivitelezési munkák 2018 februárjában indulhatnak, az építkezés befejezése pedig 2019 júliusában várható.

 

Egy újabb áradás sokkal nagyobb károkat okozna

Hende Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője rámutatott: több mint 50 éve nem volt pénz arra, hogy Szombathely árvízvédelméről - amely állami feladat - megfelelően gondoskodjanak, a jelenlegi kormány most megoldja a problémát.    

1965-ben Szombathely nagy része víz alá került a Gyöngyös-patak, a Sorok-Perint és az Arany-patak árvizei miatt. Egy hasonló áradás Puskás Tivadar szerint ma sokkal nagyobb károkat okozna, hiszen azóta terjeszkedett, jobban kiépült a város.    

 

Mi épül?Szombathelyvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés