2024.03.28, Csütörtök
Az ország legjobb bádogosai által újult meg Kisvárda múzeuma
(fotó: vardaimuzeum.hu)

Az ország legjobb bádogosai által újult meg Kisvárda múzeuma

2016.10.06. 13:13 - Hegedűs Gergely

A Korintosz kivitelezésében helyreállított 114 éves épületben a helyi zsidóság téglákra vésett emlékeit is sikerült megmenteni.

Hirdetés

Kisvárdán átadták a Rétközi Múzeum felújított épületét. A kisvárdai zsinagóga néven ismert épületet az esztergomi Korintosz Műemlékvédelmi és Építőipari Kft. újította fel két ütemben 13 hónap alatt egy 364 millió forintos beruházásban.

A Közbeszerzési Hatóság hirdetménye szerint a munkálatokban többek közt megújították a tetőszerkezetet és a homlokzatot, lecserélték a lemeztetőt, statikai megerősítést, vakolást, szigetelést végeztek.

 

A pikkelyes tetőzet volt a legnagyobb kihívás

A ma már múzeumként szolgáló, romantikus stílusú épület 1902-ben, Grósz Ferenc tervei alapján épült meg Kisvárda zsinagógájaként. A szon.hu azt írja, a kisvárdai zsidók elhurcolása idején az épület tégláiba belekarcolták, belevésték az áldozatok neveit és az elhurcolás dátumát, ezeket a kivitelezőnek sikerült megmenteni és láthatóvá tenni a munkák során. A tetőzet pikkelyes fedése miatt annak felújításához speciális szaktudás kellett, emiatt ezen a munkaszakaszon az ország legjobbjai közül kikerülő 16 bádogos dolgozott egyszerre.

A legutóbb 512 milliós árbevételt elérő Korintosz Kft. kifejezetten a műemlékek felújítására szakosodott, honlapja szerint a referenciái között többek közt az esztergomi és a nagyváradi vár, valamint a visegrádi Salamon-torony rekonstrukciója is ott van. A cég az elmúlt 25 év alatt 142 műemlék felújításán dolgozott.

műemlékfelújításMi épül?KisvárdaKorintosz Kft.múzeum

Hírlevél

Hirdetés