2024.03.29, Péntek
Év elején indul az elektromos buszgyártás Komáromban

Év elején indul az elektromos buszgyártás Komáromban

mti, magyarepitok.hu

2016.10.11. 10:22 - Hegedűs Gergely

A több mint hatmilliárdos beruházásban festőműhelyt, kutatóközpontot és tesztközpontot is létesít az elektromos buszpiacon világvezető BYD.

Hirdetés

A kínai BYD 6,2 milliárd forintos beruházással hozza létre elektromos buszgyárát Komáromban. Ehhez a kormány 925 millió forint támogatást ad - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette, a termelés várhatóan már a jövő év elején beindul, az első időszakban évi 200 buszt fognak gyártani. A beruházással két fordulóban összesen 300 új munkahelyet teremt a világ elektromos buszpiacának első számú vállalata.
 

Magyarország lett az első európai gyártóhely

Isbrand Ho, a BYD Europe ügyvezető igazgatója a projekt sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a 20 millió eurós beruházással az első európai összeszerelő központjukat hozzák létre. A hely kiválasztása során fontos szempont volt Magyarország és Komárom központi elhelyezkedése, a buszgyártáshoz kapcsolódó mérnöki tudás és tapasztalat, valamint a kormány gazdasági növekedést támogató intézkedései. Mint mondta, Magyarország a buszgyártás egyik nagy központja volt, ezzel a beruházással szeretnék hozzásegíteni ahhoz, hogy éllovas legyen az elektromos meghajtású buszok gyártásában.    

Az új üzemben lesz a legmodernebb technológiákat alkalmazó festőműhely, kutatóközpont és tesztközpont is. A tervek szerint a BYD további zéró-kibocsátású járművekkel is tervezi a piacra lépést Európában.
 

Helyzetbe hoznák a magyar beszállítókat

Az már a hivatalos bejelentés előtt, a korábbi sajtóhírekből kiderült, hogy a gyár évente majdnem ezer busz gyártására lehet képes, a termelést az igények alapján futtatják majd fel. Hosszabb távon a buszok alkatrészeinek 70 százaléka származna magyar beszállítótól.

A BYD 1993-ban jött létre, kezdetben akkumulátorokat és számítógépeket gyártott, 2003-ban lépett be az autóiparba, mára közel 180 ezer alkalmazottja van. Évente több mint félmillió járművet készít, termékeik között teljesen elektromos, illetve vegyes meghajtású járművek is megtalálható.

Mi épül?autóiparüzemépítésKomárom

Hírlevél

Hirdetés