2024.03.19, Kedd
Jelentős lovas beruházást adnak át Szilvásváradon
(illusztráció - agraragazat.hu)

Jelentős lovas beruházást adnak át Szilvásváradon

magyarepitok.hu

2016.11.09. 13:59 - Hegedűs Gergely

Az utóbbi évtizedek legnagyobb lovas fejlesztésének első projektje fejeződött be a bükki településen. Az FM szerint 1990 óta a versenyek és a lovasok száma is megháromszorozódott Magyarországon.

Hirdetés

Szombaton Szilvásváradon lovas ünnep keretében adják át a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontot - derült ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményéből. A tárcavezető az M1 Ma reggel műsorában jelentette be a hírt, és a hazai lovas világ utóbbi évtizedeinek legnagyobb beruházásának nevezte a fejlesztést.

Fazekas Sándor elmondta, a közel 1,9 milliárd forintból épített fedeles lovarda csupán az első üteme annak a nagyszabású projektnek, amire a kormány összesen 6.8 milliárdot szánt. A Közbeszerzési Hatóság korábbi hirdetménye szerint

  • az első ütemben a régi lovarda átépítésével a fedeles lovarda mellett többek közt négyévszakos lovas pályák, egy 700 fős lelátó és új rendezvénycsarnok is épült,
  • a második ütemben parkoló, közmű és útépítés szerepelt a tervekben,
  • míg a harmadik ütemben egyebek mellett stadionépítés, lovas versenypályák és gyakorlópályák, versenyiroda, valamint zsűritorony építése képezi a projekt részét.


Lóval is bejárhatóvá vált az ország

A miniszter rámutatott, mindez a Kincsem Nemzeti Lovas Program része, ami további jelentős beruházásokat is takar: Bábolnán, Mezőhegyesen, Fábiánsebestyénben, a Nemzeti Lovardánál közel 2,5 milliárd forintból felújítási munkák zajlanak.

Emellett kiépültek azok a lovasturista-útvonalak, amelyek lehetővé teszik az ország lóval történő bejárását. „Célunk, hogy világszínvonalú infrastrukturális háttérre támaszkodjon a magyar lovaskultúra” – mondta Fazekas Sándor. „A felsorolt fejlesztések egyben turisztikai beruházások is. Szilvásvárad a Bükk kapuja, Észak-Magyarország egyik legkiemeltebb turisztikai célpontja, ahol a csodálatos látnivalók és a világszínvonalú versenyek is bővítik az idegenforgalmi kínálatot.”


Szombaton ingyen rendezvények várják a lovassport szerelmeseit

A tárcavezető kifejtette: hazánkban egyre nagyobb az érdeklődés lovas hagyományaink, a lovaglás, a lovasversenyek iránt, a rendszerváltás óta megháromszorozódott a versenyeken indított lovak száma. Míg 1990-ben 1314 sportló volt Magyarországon, ez a szám 2013-ra 4010-re nőtt, a lovas rendezvények száma pedig meghaladja a hatszázat is. Külön kitért a szilvásváradi lipicai ménesre is, ami a világ egyik leghíresebb lófajtájaként őriz a szilvásváradi gazdaság.

Az interjúból az is kiderült, november 12-én az új fedeles lovarda ünnepélyes átadására a lovassport szerelmeseit színvonalas ingyenes programokkal várják, előzetesen azonban regisztrálni kell a [email protected] címen.

Mi épül?építőipari cégeksportberuházásokMészáros és Mészáros Kft.Euro Campus Kft.Szilvásvárad

Hírlevél

Hirdetés