2024.03.29, Péntek
Nagykőrösön nyit 16 ezer négyzetméteres gyárat egy japán vállalat
mckinsey.com

Nagykőrösön nyit 16 ezer négyzetméteres gyárat egy japán vállalat

MTI, siix.co.jp

2016.11.16. 12:32 - Antal Zsófia

A 6,4 milliárd forintos beruházással 300 munkahelyet teremt a SIIX Corporation. A nagykőrösi elektronikai gyáregységben a jövő év második felében kezdődik a termelés.

Hirdetés

Az új gyárban ipari, autóipari és háztartási gépek elektronikus részegységeit gyártják majd – ismertette Kodzsi Janasze, a SIIX Corporation igazgatója. A csaknem 50 ezer négyzetméteres telken felépülő, 16.800 négyzetméteresre tervezett nagykőrösi gyártóegység az európai partnerek outsourcing és logisztikai igényeit elégíti majd ki, s a tervek szerint 2017 szeptemberében kezdi meg működését.

A 6,4 milliárd forintos nagyberuházáshoz a kormány 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A SIIX Corporation döntően az autóipar számára termel, az elektronikai gyártási szolgáltató szektorban a világ 13. legjelentősebb vállalata, Japánban az első. Európában több mint 40 éve van jelen, forgalma évi 2,2 milliárd dollárra tehető, több mint 10 ezer munkavállalót foglalkoztat. A nagykőrösi beruházással együtt világszerte 12 gyárat üzemeltet.

 

Jövőre átalakul a befektetésösztönzési rendszer

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette: 151 japán vállalat van jelen az országban, közülük 46 gyártókapacitással is rendelkezik. Mintegy 30 ezer embernek adnak munkát, és a legfejlettebb technológiai színvonalon termelnek. A kormány 7 stratégiai megállapodást kötött japán vállalatokkal, a szigetország a második legfontosabb kereskedelmi partner a Távol-Keletről, idén nyolc hónap alatt 8 százakkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy január elsejétől átalakul a befektetésösztönzési rendszer. A jövő évtől már nemcsak a munkahelyek létrehozása alapján lehet költségvetési támogatást kapni a beruházásokra, hanem a technológiai színvonalat és a hozzáadott értéket is figyelembe veszik.

A költségvetési források akkor is rendelkezésre fognak állni, ha a vállalat új típusú technológiát hoz Magyarországra és megtartja a már meglévő munkahelyeket. A képzési támogatások rendszerét úgy alakítják át, hogy elérhető legyen a részmunkaidőben dolgozók számára is, emellett egyszerűsítik az adminisztrációt és mérséklik a bürokratikus terheket.

munkahelyekMi épül?üzemépítésNagykőröselektronika

Hírlevél

Hirdetés