2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

NGM: a zalaegerszegi tesztpálya 0,1 százalékkal növelheti a GDP-t
trcpg.com

NGM: a zalaegerszegi tesztpálya 0,1 százalékkal növelheti a GDP-t

magyarepitok.hu

2016.11.04. 14:30 - Antal Zsófia

Lezárultak az egyeztetések, aláírásra került a járműipari tesztpálya megvalósításáról szóló megállapodás. A dokumentum értelmében az Autóipari Próbapálya Zala Kft. feladata a beruházás lebonyolítása.

Hirdetés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere aláírták a zalaegerszegi járműipari tesztpálya megvalósításáról szóló megállapodást.

A beruházást az Autóipari Próbapálya Zala Kft. valósítja meg, amely fölött a tulajdonosi jogokat a Nemzetgazdasági Minisztérium gyakorolja. A megállapodás a minisztérium, a vállalat és Zalaegerszeg önkormányzata között arról szól, hogy az önkormányzat biztosítja a tesztpályához szükséges földterületet és ingatlanokat, illetve vállalja ezek közművesítését. A beruházás kivitelezése két ütemben történik: 2017-ig megépül három hagyományos járműdinamikai tesztelem, létrejönnek az autonóm járművek tesztelésére alkalmas specifikus részek, a kiszolgáló épületek és a kapcsolódó belső infrastruktúra. 2018 és 2020 között a nagysebességű oválpálya készül el, emellett tovább fejlesztik a járműdinamikai tesztelemeket, valamint újabb kiszolgáló épületek épülnek majd.

Varga Mihály elmondta: a tárca elemzései szerint a tesztpálya-beruházás az elkövetkező két év alatt önmagában is jól mérhető módon emelheti a magyar gazdaság növekedését, elérheti a GDP 0,1 százalékát. A tovagyűrűző hatásként megvalósuló új járműipari beruházások 100 milliárd forintonként további akár 0,3 százalékpontos többletbővülést is eredményezhetnek – tette hozzá.

Mi épül?ZalaegerszegautóiparNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

Hírlevél

Hirdetés