2024.03.29, Péntek
A kistermelőket segíti a Tokaji borvidéken épülő három feldolgozóüzem
wixsite.com

A kistermelőket segíti a Tokaji borvidéken épülő három feldolgozóüzem

MTI

2016.12.04. 13:49 - Antal Zsófia

Hercegkúton, Tállyán és Bodrogkisfaludon készül el egy-egy létesítmény a jövő év végére, a tervekben szerepel egy borászati melléktermékeket feldolgozó üzem is.

Hirdetés

Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója szerint megértek a 2013-ban elindult Tokaj Borvidék Nemzeti Program első eredményei: a héten elkészültek a közösségi infrastruktúra-fejlesztés alapelemének számító három borászati feldolgozóüzem tervei, és elindul a közbeszerzési eljárás a kivitelezésre. A hegyközség reményei szerint 2017 márciusában kezdődhet az építkezés.

Az üzemek 2017-2018 fordulójára készülhetnek el, és segítséget nyújtanak majd a borkészítéshez azoknak a szőlőtermesztőknek, akiknek eddig nem volt meg a szükséges tudásuk vagy technológiai hátterük. A kistermelők a szüret után bevihetik a szőlőjüket a borászati feldolgozókba, ahol modern technológia és olyan szakmai tudás fogadja őket, amely segít a kor követelményeinek megfelelő, ugyanakkor egyedi borok elkészítésében. A feldolgozók lefedik majd az egész borvidéket: északkeleten Hercegkúton, a nyugati oldalon Tállyán, a központi részen pedig Bodrogkisfaludon épül egy-egy üzem. A tervek szerint a 2018-as szüretet már ezekben dolgozhatják fel a kistermelők.

Üzembe állítanak egy mobil palackozót és címkézőt is, amely akár már a 2016-os borok lepalackozásában helyben tud segítséget nyújtani a kistermelőknek. Hogy a borvidék minél több jövedelmet legyen képes megtermelni, egy olyan üzem létrehozásával számolnak, amely a teljes borvidék borászati melléktermékeit - például a szőlőmagot vagy a törkölyt - képes feldolgozni.

Mi épül?üzemépítésTokaj

Hírlevél

Hirdetés