2024.04.23, Kedd
Modernebb és olcsóbb gyártásra váltott a veszprémi kerámiagyártó
MTI

Modernebb és olcsóbb gyártásra váltott a veszprémi kerámiagyártó

MTI

2016.12.09. 14:04 - Antal Zsófia

Új gyártócsarnokot, raktárépületet és gyártóberendezéseket helyeznek üzembe a kerámiatermékeket gyártó Bakony Csoportnál.

Hirdetés

Janni Ferenc, a magyar tulajdonú cégcsoport vezetője pénteken a Veszprémben tartott átadó ünnepségen számolt be a fejlesztés részleteiről. A 760 millió forintos beruházásból 267 millió forint uniós támogatás, a többi saját forrás.

A beruházás fontos eleme az 1200 négyzetméteres üzemcsarnokban elhelyezett, kerámiaégetéshez használt alagútkemence: az új berendezés egy 34 éves kemencét vált ki. Hatására az eddigieknél modernebb és olcsóbb lesz a gyártás, új termékek és így új partnerek megjelenését teszi lehetővé. A beruházás várhatóan 300 millió forintos plusz árbevételt eredményez majd.

Janni Ferenc elmondta azt is, hogy a Bakony Ipari Kerámia Kft., a CeramDisc Kft. és a Bakony Kopásálló Technológia Kft. alkotta csoportnál évente több mint 55 millió darab kerámia alkatrészt állítanak elő.

A vállalat elődje 1972 és 2001 között gyújtógyertyákat állított elő. 2000-ben az új tulajdonos megjelenésével megkezdődött a műszaki kerámia gyártása, 2005-től pedig a speciális kerámia előállítása. Huszonöt országba 250 vevő részére gyártanak termékeket, elsősorban beszállítóként. A csoport legnagyobb cége a Bakony Ipari Kerámia Kft., amely többek között orvosi műszert, kerámiaszálakat, gyomorszondát gyárt. A CeramDisc Kft. kerámiatárcsák, szigetelőcsövek előállításával foglalkozik. A cégcsoport harmadik vállalata, a Bakony Kopásálló Technológia Kft. pedig standard téglákat, csöveket, hengereket gyárt. 2005-ben a cégcsoport árbevétele 760 millió forint volt, az idén pedig meghaladja a 3 milliárd forintot.

Mi épül?Veszprémüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés