2024.04.19, Péntek
Környezetvédelmi felújításon esnek át a Mecsek barlangjai
pinterest.com

Környezetvédelmi felújításon esnek át a Mecsek barlangjai

MTI

2016.12.28. 13:51 - Antal Zsófia

Abaliget és Tettye mésztufa barlangjaiban energiatakarékos világítás és monitoringrendszer épül ki, valamint kőzetmegerősítési munkálatokat is végeznek.

Hirdetés

Csaknem 170 millió forintos európai uniós forrásból végzik a mecseki barlangok, köztük az abaligeti és tettyei mésztufa barlang környezetvédelmi célú átalakítását és felújítását - közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI). A mintegy 100 ezer hektár védett terület - köztük a Gemenc, Béda-Karapancsa és a barcsi ősborókás - természetvédelmi kezelését végző nemzeti park területén több mint kétszázötven barlang található.

A tettyei mésztufa-barlangban 2015-ben több mint 11 ezren, az abaligeti barlangban pedig csaknem 49 ezren fordultak meg. Gerendás Róbert, a DDNPI pályázati referense elmondta, hogy a két barlang felújításának költsége nettó 68 millió forint.

A nemzeti park közleménye szerint korszerűsítik a két barlang világításrendszerét: a jelenlegi eszközöket energiatakarékosabb, kisebb hőkibocsátású és mérsékeltebb fényszennyezést okozó LED-es világítótestekre cserélik. Az abaligeti barlangban monitoringrendszer épül ki, mely a patakot, a barlang levegőjét, élővilágát és a kőzetek mozgását figyeli majd. Mindkét helyszínen végeznek kőzetmegerősítési munkákat is.

A kivitelezés miatt az Abaligeti-barlang már nem látogatható, a tettyei barlang pedig február elsejétől várhatóan május 11-éig zárva tart. A projekt későbbi szakaszában a Mecsek és a Villányi-hegység területén található más, kisebb barlangok baleset-megelőzési és élőhelymegőrzési célú lezárása is megtörténik, valamint Szársomlyón bezárják az egykori bauxitbányászatból megmaradt tárókat, járatokat is.

Mi épül?környezetvédelmi beruházásvilágításMecsek

Hírlevél

Hirdetés