2024.03.19, Kedd
Négyévszakos sífelvonó épül Eplényben és Mátraszentistvánban
sielok.hu

Négyévszakos sífelvonó épül Eplényben és Mátraszentistvánban

MTI

2016.12.19. 11:53 - Antal Zsófia

800 millió forintos, a kormány által is támogatott beruházásba kezdenek a két sípályán, melytől az idegenforgalom fellendülését remélik, és a helyi iskolásoknak is jó szabadidős lehetőségeket biztosít majd.

Hirdetés

A kormány egyenként 150 millió forinttal támogatja a Veszprém megyei Eplény és a Heves megyei Mátraszentistván sípályáinak fejlesztését - közölte Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos pénteki sajtótájékoztatóján. A fejlesztés keretében mindkét sípályán négyévszakos sífelvonót építenek, amelyet a következő szezon kezdetére üzembe állítanak, és azok egész éves turisztikai attrakciót jelentenek majd. Az eplényi sípálya 80-100 ezer, míg a mátraszentistváni sípálya 45-50 ezer látogatót vonz évente: együtt a magyarországi síelés több mint felét adják.

Ebele Bálint, az eplényi síközpont cégvezetője ismertette: a terveik szerint a fejlesztéssel téli-nyári szabadidőpark jön létre Eplényben. A négyévszakos fejlesztés a régió turizmusának fellendítése mellett a környék iskolásainak is lehetőséget nyújt a testnevelési órák keretén belül a síelés megtanulására. A felvonó nyáron is üzemel majd, és kötélpályát is terveznek építeni.

Sípark Mátraszentistvánban (kép: magyartermekonline.hu)

Kőrösi Péter, a Mátraszentistván Sípark ügyvezetője elmondta, hogy a négyüléses felvonó megépítése a 2017-es év legnagyobb fejlesztése lesz, a négyévszakos kihasználáson túl a síterep hóbiztonsága is nő. További nyári attrakciókat is terveznek kialakítani, ezek között a hegyi játszótér építését emelte ki.

Révész Máriusz ismertette, hogy a most bejelentett beruházások összértéke 800 millió forint, az állami támogatáson felül fennmaradó 500 millió forintos részt a sípályát üzemeltetők teszik hozzá saját forrásból. Ha a projektek jól sikerülnek, akkor további sípályákon is folytatódhatnak a fejlesztések a jövőben, így Kékestetőn, Visegrádon vagy Nagy Hideg-hegyen. A tervek szerint még az idén elkészítenek egy bemutatófilmet a magyarországi sípályákról. A pályák fejlesztésével élénkül az idegenforgalom az adott térségben, ami a helyi szállásadók bevételeit is növeli – tette hozzá a kormánybiztos.

 

A cél: minél többen síeljenek külföld helyett itthon

Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke elmondta: jelenleg két sípálya tart nyitva Magyarországon, az eplényi és a sátoraljaújhelyi. A következő napokban terveznek kinyitni Visegrádon, Kékestetőn és Mátraszentistvánban. Magyarország 40 sípályája közül ötnél van lehetőség hóágyúzásra, valamint összesen öt négyévszakos ülőszékes felvonó található meg rajtuk, amelyek egész évben lehetővé teszik a hegyek környezetbarát megközelítését.

Az elnök szerint a 31 tagú klaszter sikeresen működik, alakuláskor még kevesebb mint 20-an voltak. A magyar sízők évente 70 milliárd forintot költenek, s a klaszter tagjai azért dolgoznak, hogy ebből az összegből minél nagyobb részt az országon belül költsenek el, és ne külföldön. Ezért a sípályák korszerűsítése mellett a síoktatás színvonalának fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

Mi épül?sportberuházásokEplényMátraszentistván

Hírlevél

Hirdetés