2024.03.29, Péntek
Jótékonysági gyűjtésből állítják helyre Debrecen egyik legszebb református templomát
vagy.hu

Jótékonysági gyűjtésből állítják helyre Debrecen egyik legszebb református templomát

MTI, civishir.hu

2017.01.06. 14:04 - Antal Zsófia

A hagyományos városi bál bevételeit és a gyülekezetek felajánlásait az önkormányzat is kiegészíti majd, hogy az Árpád téri templom visszanyerhesse 1914-es, eredeti formáját.

Hirdetés

Debrecen önkormányzata, a helyi egyetem, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara január 21-én a Kölcsey Központban rendezi meg a város hagyományos bálját, amelynek bevételéből az idén az Árpád téri Református Egyházközség templomának felújítását támogatják - jelentették be a szervezők pénteki sajtótájékoztatójukon. A tavalyi bálon összegyűjtött pénzt egyébként egy kárpátaljai falu, Salánk óvodájának bővítésére fordították: 11 millió forint gyűlt össze, ehhez az önkormányzat további 21 millió forintot tett hozzá.

A városi bál bevételét és a jótékonysági felajánlásokat idén is az önkormányzat költségvetéséből egészítik ki, hogy még ebben az évben elkészülhessen a templom mintegy százmillió forintba kerülő, az 1914-es eredeti állapotnak megfelelő rekonstrukciója - mondta Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester. A templom tornyát tavaly már felújították, most a homlokzat és a tetőszerkezet rekonstrukciója kerül sorra. Hozzátette: a reformáció kezdetének 500. évfordulója jó alkalom arra, hogy templomfelújítással mutassák ki hálájukat a város polgárai.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora arról beszélt, hogy egyetemük a létét köszönheti a református egyháznak, így örömmel csatlakoznak a jótékonysági kezdeményezéshez. Az egyetem főépülete 1912-re készült el, az Árpád téri templomot 1914 elején adták át, s mindkét épület jól példázta azt a prosperitást, amely 1867 és 1914 között jellemezte Debrecent és egész Magyarországot.

Fekete Károly tiszántúli református püspök köszönetet mondott a felajánlásért és szimbolikusnak nevezte az Árpád téri református templom eredeti formába történő helyreállításának ügyét. A templom felépítése ugyanis része volt annak az 1909-től 1917-ig tartó folyamatnak, amellyel annak idején Kálvin születésének, illetve a reformáció létrejöttének 400. évfordulóját ünnepelték meg. A beruházás támogatására a város mind a húsz református gyülekezetében szerveznek gyűjtést - jelezte a püspök.

Mi épül?templomfelújításDebrecen

Hírlevél

Hirdetés