2024.03.29, Péntek
Komoly bővítés és felújítás zajlik az MTA kutatóközpontjaiban
epgeplap.hu

Komoly bővítés és felújítás zajlik az MTA kutatóközpontjaiban

MTI

2017.01.17. 14:39 - Antal Zsófia

Elkészült a Humán Tudományok Kutatóháza Budapesten, melybe négy kutatóközpont költözik. Az idén összesen további hét MTA épület újulhat meg illetve jöhet létre országszerte.

Hirdetés

A kormány 6,8 milliárd forinttal támogatta a Humán Tudományok Kutatóháza felépítését a főváros IX. kerületében, a Tóth Kálmán utcában. A négy részből álló, több mint 21 ezer négyzetméter alapterületű épület korszerű körülményeket biztosít az akadémiai kutatók számára. Mintegy 750 szakember dolgozhat benne, a dolgozószobák mellett könyvtárat, konferenciatermet, régészeti laboratóriumokat, tárgyalókat, közösségi tereket, teakonyhákat és éttermet is kialakítottak - mondta el Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára.

A frissen átadott kutatóház kivitelezésén két budapesti cég dolgozott. A szerkezetépítés, homlokzatképzés, illetve az ázás- és szélmentes állapot elérése a Kalotherm Építőipari Zrt. munkája volt, míg a szerkezetkész állapottól a használatbavételi engedély megszerzéséig a Meto-Építő Zrt. jóvoltából jutott el az épület.

A Humán Tudományok Kutatóházába az eddig a budai Várban működő kutatóközpontok, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont egyes intézetei és az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont költöznek. Emellett az új épületben kap helyet az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja és az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménye is. Török Ádám kitért rá, hogy a költözést a közbeszerzési eljárások visszás szabályozása nehezítette meg, ezért egyelőre nem állnak rendelkezésre az épületbe szánt új bútorok. A csúszás miatt a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont várhatóan csak nyáron költözik be az új tömbbe.

 

A kísérleti orvostudományok is új kutatóházat kapnak

Mintegy 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból kaphat új kutatóházat az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete (MTA KOKI) – jelentette be Lovász László, az MTA elnöke a Humán Tudományok Kutatóházában kedden. Kiemelte, hogy az MTA fővárosi székházának felújítását is tervezik.

Az új kutatóház az MTA KOKI mostani épületének szomszédságában épül. A beruházást az tette szükségessé, hogy felmérték: a kutatóintézet régi, korszerűtlen tömbháza egy hatalmas költségekkel járó felújítás esetén sem felelne meg a mai igényeknek - hangsúlyozta Török Ádám, az MTA főtitkára, aki szerint az idén kezdődő beruházás várhatóan 2019-ben fejeződhet be.

Az MTA KOKI - amelynek korábban Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke volt az igazgatója, 2002 óta pedig Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke vezeti - a központi idegrendszeri betegségek kutatásának világszerte elismert műhelye. 2016-ban az intézet három kutatója is elnyerte a legnevesebb uniós kutatásfinanszírozási alap, a European Research Council (ERC) támogatását.

 

Megújulhat az MTA székház és több vidéki kutatóközpont

Török Ádám elmondta: a további idei beruházások között van az MTA Nyelvtudományi Intézete és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja soproni épületének felújítása. Emellett befejeződhet az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont korábban megkezdett felújítása is.

Az MTA várbeli épületeinek – az Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti ingatlanok – az állam részére történő értékesítését 2016 decemberében hagyta jóvá a köztestület elnöksége 9,4 milliárd forintos áron. Az összeget az MTA székházának felújítására fordítanák: a székházat egybenyitnák az MTA Könyvtár és Információs Központnak helyet adó, mögötte álló épülettel és új kiállítótereket alakítanának ki az akadémia irodalmi és művészeti kincseinek bemutatására – mondta el a sajtótájékoztatón Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

Mindezek mellett 6 milliárd forinttal támogatja az állam a martonvásári kastélyparkban felépülő Agrár-innovációs Centrum létrehozását, új műszerekre pedig további 3 milliárdot költhet az MTA. 800 millió forint áll rendelkezésre az agrárkutatás céljait és eredményeit modern tudománykommunikációs eszközökkel bemutató új látogatóközpont megvalósítására és a környezetében lévő Brunszvik-kert rekonstrukciójára - közölte Barnabás Beáta. Az új centrum fogadja be az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának jelenleg több telephelyen működő intézeteit, így a Mezőgazdasági Intézet mellé költözik a Növényvédelmi Intézet és a Talajtani és Agrokémiai Intézet is.

Mi épül?építőipari cégeképületfelújításkutatás-fejlesztéstudomány

Hírlevél

Hirdetés