2024.04.20, Szombat
Így néz majd ki a makói könyvtár
(képek: MTI / Makona Tervező Kft.)

Így néz majd ki a makói könyvtár

magyarepitok.hu, mti

2017.02.21. 12:09 - Hegedűs Gergely

Nem csak az új könyvtár, hanem a makói fürdőt bővítő fedett uszoda is Makovecz Imre tervei alapján épül meg.

Hirdetés

Letették a Makovecz Imre tervei alapján épülő makói könyvtár alapkövét. Az 1971-ben avatott korábbi könyvtár teljesen elhasználódott, minden tekintetben alavult, és hőtechnikailag sem felel meg a követelményeknek, így az önkormányzat a bontása mellett döntött, ez a munka február elejére feződött be.

A képre kattintva galéria nyílik


Az új, háromszintes könyvtár 1840 négyzetméteren épül meg, a tervek szerint jövő tavaszra lesz kész. Alapfunkciója mellett közösségi térként otthont ad a városban szervezett kulturális eseményeknek is.


A helyiek észrevételei is érvényesültek a tervekben

Az új könyvtár főbejárata egy fedett teraszra nyílik majd, a földszinten kávézó, folyóirat-olvasó, 80 ezer kötetes szabadpolcos könyvtár, raktár és kiszolgálóhelyiségek kapnak helyet. Az emeleten a 15 ezer kötetes szabadpolcos gyermekkönyvtár mellett klubhelyiséget, számítógépes oktató termet, előadótermet, kutatószobát alakítanak ki. Az épületgépészeti berendezések a tetőtérbe kerülnek. A projekt előkészítésekor konzultáltak a könyvtárba járókkal, több mint kétezer észrevételt vettek figyelembe a terveknél.

A kormány 2,6 milliárd forint támogatást biztosított Makovecz Imre egyik utolsó terve kivitelezéséhez. A beruházás része a környék, a belváros arculatát megváltoztató rehabilitációja is: a környezetében kerékpárút, úttest, járda, parkolók és egy szökőkút jön létre, kiépül a közvilágítás.

A város további fejlesztéseiről ebben a cikkünkben számoltunk be, a sportberuházási terveket itt írtuk meg.


Tucatnyi makói épület kötődik Makovecz Imréhez

A könyvtár alapkőletételénél Lázár János elmondta, a kormány eltökélt, hogy a városban a Hagymatikum fürdő bővítése során fedett uszodát alakítsanak ki a Kossuth-díjas tervező elképzeléseinek megfelelően. A tervlap.hu korábbi cikke szerint egy önálló épületben kialakított 25-ször 33 méteres úszómedencével bővül a makói fürdő, az ehhez kapcsolódó projekt még nem kezdődött el. A cikkből az is kiderül, a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre nevéhez összesen 12 makói köz- és oktatási épület fűződik, köztük a Hagymatikum, a sportcsarnok és a buszpályaudvar.

A könyvtár építését indító eseményen a miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, a kormány célja, hogy az ország 197 járási központja a szellemi, kulturális és gazdasági élet centrumává váljon.

Galéria

Mi épül?Makóközintézmények

Hírlevél

Hirdetés