2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Jelentős rekonstrukció kezdődik a Hortobágyi Nemzeti Parkban is
hnp.hu

Jelentős rekonstrukció kezdődik a Hortobágyi Nemzeti Parkban is

magyarepitok.hu

2017.02.08. 11:44 - Antal Zsófia

A tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápokon bruttó 850 millió forintból állítják helyre az élőhelyeket 2020 végéig.

Hirdetés

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásából végezheti el a fejlesztést, mely várhatóan 2020 decemberében fejeződik be - jelentette be dr. Kovács Zita, a HNPI igazgatója kedden a Tiszakürti Arborétumban.

A HNPI a Kis-Tiszán komplex élőhely-rehabilitációt végez, a beregi és nyírségi lápokon pedig a víz utánpótlását oldja meg. A Közép-Tisza területén létrehoznak négy hektár ideiglenes vizes élőhelyet, amivel kedvező élőhelyi feltételeket teremtenek a Natura 2000 jelölőfajok számára. A vizes élőhely a gémfélék táplálkozó területe is lesz. A fejlesztésekkel a veszélyeztetett élőhelyek – így például a nyírségi és szatmár-beregi területeken korábban nagy számban előforduló buckaközi lápok megmaradt területei – hosszú távon fennmaradhatnak.

Ezzel egyidejűleg két kilométeres szakaszon megerősítik a Tisza árvízvédelmi töltését is. A projekt kedvezően hat a térség gazdaságára és turizmusára is: élhetőbb környezetet teremtenek, illetve lehetőség szerint a térség vállalkozóit is bevonják a projekt megvalósításába.

Jelenleg a projekt előkészítése zajlik: a területen a környezeti hatásvizsgálatot a Közbeszerzési Értesítő szerint a debreceni BioAqua Pro Kft. végzi el.

Mi épül?földmunkaKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)árvízvédelemTiszaTiszakürtökoturizmus

Hírlevél

Hirdetés