2024.03.28, Csütörtök
Saját őrlőüzemmel oldotta meg a fűszerpaprika-termelését Tiszaszentimre

Saját őrlőüzemmel oldotta meg a fűszerpaprika-termelését Tiszaszentimre

mti

2017.02.06. 08:43 - Hegedűs Gergely

A különleges ízű, hagyományos termesztésű helyi paprika mellett a térségben termesztett paprika is új esélyt kap.

Hirdetés

Paprikaőrlő üzemet adtak át a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimrén. A településen 2014 óta foglalkoznak fűszerpaprika-termeléssel, de problémát jelentett, hogy 100 kilométeres körzetben nem tudtak őröltetni. Ezért hoztak létre üzemet az általuk termelt paprika őrlésére, valamint bérőrlésre és értékesítésre.


A közmunka is a paprikatermelést segíti

Koczúrné Tóth Ibolya, Tiszaszentimre (független) polgármestere az átadón elmondta, az üzemben kiváló minőségű fűszerpaprikát dolgoznak fel, amely hagyományos szántóföldi termesztéssel terem. A tervek szerint a térségben élő mezőgazdasági vállalkozók, őstermelők és önkormányzatok is igénybe veszik majd az üzemet bérőröltetés céljából, ezzel az őrlés önfenntartóvá válhat. „Az őröltetés lehetősége a fűszerpaprika-termesztés újjáéledését is elősegíti” – tette hozzá a településvezető.

A polgármester arról is beszámolt, hogy idén a közfoglalkoztatási program keretében 40 ember fog 6 hektáron fűszerpaprikát termeszteni.


A minőségnek mindig lesz piaca

Az átadón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is részt vett. Beszédében hangsúlyozta, értékteremtő beruházás jött létre, a tiszaszentimrei fűszerpaprika ugyanis különleges ízvilág, érték a magyar gasztronómiában. „A minőségi, génmanipulált szervezetektől mentes, hagyományos magyar termékeknek mindig lesz piaca” - szögezte le a miniszter.

A beruházás közvetlenül öt munkahelyet teremt, a településen további negyvenöt embernek ad megélhetést. A 64 millió forintos fejlesztés 56 millió forint belügyminisztériumi támogatással valósult meg.

Mi épül?üzemépítésTiszaszentimre

Hírlevél

Hirdetés