2024.04.16, Kedd
Művészetek házává alakul az albertirsai zsinagóga
MTI

Művészetek házává alakul az albertirsai zsinagóga

MTI, kozbeszerzes.hu, albertirsa.hu

2017.03.12. 15:49 - Antal Zsófia

Felújítják és kulturális események befogadására teszik alkalmassá a Pest megyei település legrégebbi műemléképületét, a több mint 200 éves zsinagógát.

Hirdetés

Fazekas László, a város polgármestere elmondta: a múlt év őszén kezdődött és várhatóan április végén befejeződő munkálatok 289 millió forintba kerülnek. A kivitelező a közbeszerzési értesítő szerint a budapesti Garage Ingatlanfejlesztő Kft. A település honlapjáról kiderül, hogy a projekt az Európai Gazdasági Térség Alapok (EEA Grants) támogatásával valósul meg.

fotó: MTI

A polgármester tájékoztatása szerint már hosszú ideje vártak erre a lehetőségre, hiszen az 1800-as évek elején épült, klasszicizáló késő barokk zsinagóga a beruházás előtt méltatlanul rossz állapotban volt. A korábbi időszakban teljesen kifosztották, az idő pedig a falakat és a belső teret sem kímélte.

A korábbi állapot. (kép: mapio.net)

A projekt keretében helyreállítják az épület eredeti arculatát, funkcióját tekintve pedig kulturális események befogadására teszik alkalmassá. A jövőben ugyanis az egykori zsinagóga a művészetek háza lesz Albertirsán, falai között koncerteket, hangversenyeket, kiállításokat szerveznek majd. A megközelítőleg 300 négyzetméteres épület mintegy 120 fő befogadására lesz alkalmas, az épület előtt pedig szabadtéri színpadot létesítenek.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekAlbertirsa

Hírlevél

Hirdetés